10 filmer med starka kvinnliga huvudroller du måste se

Se dessa filmer under helgen

På internationella kvinnodagen vill vi hylla några av de mest inspirerande filmerna, med starka kvinnliga karaktärer. Vi har samlat den aktuella biofilmen Captain Marvel, klassikers som Skruva den som Beckham och 60-tals filmen Breakfast at Tiffany's. Även på listan möter vi Rouge One: A Star Wars Story och independent filmer som Oscars nominerade Lady Bird och franska filmen Girlhood. Detta är filmer med starka berättelser där tjejer äntligen får ta den plats de förtjänar på bioduken. Något som faktiskt statistiskt sätt fått fler biobesökare och därmed genererat mer pengar på bio enligt CAA.

Detta är några filmer som ska ses året om, men kanske speciellt idag och under helgen - på bio och hemma i soffan.

Captain Marvel

På bio just nu är Marvel Studios första kvinnliga superhjältefilm Captain Marvel. Detta är den ultimata uppladdningen inför Avengers: Endgame, är detta superhjälten som ska rädda världen från Thanos? Om du vill känna på female empowerment på bio är detta det absoluta tipset. Biljetter finns på filmstaden.se

 

Dolda Tillgångar (Hidden Figures) 

Hidden Figures (Dolda Tillgångar på svenska) handlar om den inspirerande berättelsen om tre kvinnor på NASA som spelade en avgörande roll i ett av historiens viktigaste rymdprogram - att försätta astronauten John Glenn i omloppsbana runt jorden. I rollerna ser vi inga mindre än Taraji P. Henson, Octavia Spencer och Janelle Monáe. Finns att streama på Viaplay.

 

Skruva den som Beckham (Bend it Like Beckham) 

Denna klassiker sitter aldrig fel. Se en ung Keira Knightley i brittiska filmen Skruva den som Beckham. Jess Bhamra är en 19 årig tjej som bor utanför London. Hon drömmer om att spela professionell fotboll, precis som sin idol David Beckham. Hennes indiska familj har däremot mer traditionella framtidsplaner för sin dotter. Detta är en komedi om två starka tjejers kärlek till fotbollen och deras kamp för att få acceptans av sina respektive familjer. Finns att streama på Netflix.

 

Breakfast at Tiffany's 

Detta är en äldre klassiker, i huvudroller ser vi Hollywood ikonen Audrey Hepburn. Här följer vi hennes karaktär Holly Golightly stå upp för sig själv och sina drömmar. Res tillbaka i 60- talets New York där det bjuds på fest, ikoniska mode ögonblick och kvinnlig styrka. Se den på Viaplay.

 

Girlhood 

Franska filmen Girlhood har hyllats på en mängd festivaler runt om i världen. Den handlar om tonåringen Mariemes hårda tillvaro i en förort till Paris och hur hon tar sig fram tillsammans med sitt gäng bestående av bästa vännerna Lady, Adiatou och Fily. Se en film om vänskap och att växa upp i dagens värld hos SF Anytime.

Rogue One: A Star Wars Story

De senaste Star Wars filmerna har alla haft starka och inspirerande kvinnliga huvudroller. Rogue One: A Star Wars Story är den första film som inte presenteras som en del av resterande Star Wars episoderna utan står på egna ben. Det gör därför denna film en perfekt början in i Star Wars universum. Tillsammans med vår huvudkaraktär Jyn Erso, följer vi en grupp rebeller som ska stjäla ritningarna till Dödsstjärnan. Detta är en fantastisk berättelse om hur vanliga människor kan skapa historia. Finns att streama nu hos Viaplay.

 

Lady Bird 

Christine "Lady Bird" McPherson kämpar emot precis allt och alla. Hon har samma styrka som sin kärleksfulla mamma, en sjuksköterska som arbetar outtröttligt efter att Lady Birds pappa förlorar sitt jobb. Dramat utspelar sig i Kalifornien år 2002, mitt i ett snabbt skiftande ekonomiskt landskap. Lady Bird finns att streama hos Amazon Prime och SF Anytime.

 

Wonder Woman 

Relaterad bild

Patty Jenkins blev den andra kvinnliga regissören som fått en budget på över 100 000 dollar, när hon fick uppdraget att regissera Wonder Woman. En film som blev den första kvinnliga ledande superhjälten på över 10 år, äntligen en superhjälte film regisserad av en kvinna. Uppföljaren Wonder Woman 1984, förväntas ha premiär 2020. Streama första filmen på Netflix.

 

Bridget Jones's Dagbok och Bridget Jones's Baby 

Historien om Bridget Jones finns i tre feel-good filmer. I den första filmen Bridget Jones's Diary får vi följa den 30-någonting år gamla London baserade Bridget på jakt efter kärlek, men på vägen möter hon flera hinder som inte stoppar henne. En komedifilm för alla åldrar, finns att se på Netflix. Den tredje filmen Bridget Jones Baby (och troligtvis sista) kom ut 2016, där vi bland annat får se Grey's Anatomy stjärnan Patrick Dempsey få en roll, se trailern ovan.

 

The Hunger Games 

Relaterad bild

Jennifer Lawrence bioduks genombrott som Katniss Everdenn tog världen med storm. Denna filmserie fick en hel generation att stå samman med distrikten mot huvudstaden. Se när JLaw visar vart skåpet ska stå i denna actionfilm, streama alla 5 Hunger Games filmer hos Netflix.