10 skräckfilmer att se fram till Halloween

Räkna ner dagarna till Halloween med en skräckfilm om dagen

När dagarna blir kortare och mörkret lägger sig finns det inget bättre än att fly iskylan och sugas in i en annan värld. Efter dessa filmer kommer du dock vara glad att du bara har vädret att oroa dig för, för nu räknar vi ner dagarna till Halloween med 10 oförglömliga skräckfilmer! Så förbered något varmt dricka, svep in dig i din varmaste filt och slå på någon av följande klassiker.

Carrie

År 1974 förändrade Stephen King (The Shining, It) skräckgenren för alltid med debutromanen Carrie, om en utstött tonårings dagliga plågor och hennes brutala hämnd. Den enorma succéen ledde till att boken blev film redan två år därpå, vilket blev regissören Brian De Palmas (Scarface, Mission Impossible) stora genombrott.

Carrie White är en blyg high school-elev utan vänner som får utstå hänsynslös mobbning i skolan och förtryck av sin fundamentalistiskt kristna mamma i hemmet. Vad hennes plågoandar inte vet är att Carrie besitter övernaturliga förmågor, som väntar på att göra sig sedda.

Carrie imponerar med sina Hitchcock-inspirerade spänningssekvenser och en oförglömligt blodig final, men förtjänar också respekt som en ovanligt empatisk skräckklassiker. En film som garanterat lämnar tittaren med en klump i magen, vare sig det gäller mobbarnas sadism eller massakern som följer.

Hereditary

Efter ett årtionde fullt av uppföljare, jump scares och planlösa skräckfilmer blev Hereditary den perfekta motreaktionen. Ari Asters kombination av psykologisk terror, övernaturlig spänning och våldsamma bilder kom som en kall dusch vid 2010-talets slut.

Toni Colette levererar en briljant skådespelarinsats som Annie Graham, en kvinna påväg till sin mammas begravning, tillsammans med sin man och två barn. Väl där överaskas familjen över den stora mängden främmande besökare. Kort efter begravningen drabbas familjen av en katastrof som de aldrig kommer återhämta sig ifrån. Familjens liv rasar ihop, samtidigt som de drivs mot vansinne.  Ligger demoniska krafter egentligen bakom katastrofen, eller är det bara sorgen som spökar?

Den genuina passion som ligger bakom filmen skiner igenom i balansen mellan utforskandet av karaktärernas trauma, och de mästerliga scener som använder varje tänkbart knep för att skrämma livet ur tittaren.

 

Låt den rätte komma in

Vampyrromantik från 2008? Tro det eller ej är det inte Twilight det rör sig om. Så skjut Bella och Edward åt sidan och rikta blicken mot Oskar och Eli.

Låt den rätte komma in utspelar sig i orten Blackeberg, väster om Stockholm, år 1982. Oskar är en tystlåten tolvårig som spenderar sin fritid med att fantisera om hämnd på sina mobbare. En dag flyttar Eli, en till synes vanlig tjej i Oskars ålder, in i grannlägenheten tillsammans med en äldre man. Oskar och Eli knyter snabbt en djupt band till varandra, men ses bara när det har blivit mörkt ute. Vad Oskar inte ännu vet är att Eli bär på mörk hemlighet som kommer att förändra deras relation för alltid.

Filmen vann fem Guldbaggar och gav regissören Tomas Alfredson (Tinker, Tailor, Soldier, Spy, Snömannen), och filmfotografen Hoyte van Hoytema (Oppenheimer, Nope), sina internationella genombrott.

Halloween (+Halloween 2 & Halloween 2018)

Filmen som inledde slasherfilmernas guldålder och katapulterade Jamie Lee Curtis till stjärnstatus. Michael Myers har spenderat den största delen av livet inlåst, efter att ha kallblodigt mördat sin storasyster som barn. I vuxen ålder lyckas han fly från anstalten med målet att döda igen.

Formeln har använts i tusentals filmer sedan 1978; maskerad mördare förföljer tonåringar i amerikansk småstad. Man måste dock medge att det är ett vinnande koncept, och om man ska välja en, varför inte gå tillbaka till originalet? Även om du aldrig sett filmen förut känner du definitivt igen den ikoniska musiken eller Michael Myers ansiktsmask.

Filmen har två direkta uppföljare, en från 1981, som utspelar sig direkt efter slutet på ettan, och en från 2018, som utspelar sig 40 år senare. Se även dem, och jämför vad du tycker är den bättre fortsättningen på legenden om Michael Myers.

Climax

I debuten I Stand Alone ger Gaspar Noé tittaren en 30 sekunders varning, så att känsliga tittare kan fly innan filmen går ''över gränsen''. Sedan dess har han i princip varit bosatt på andra sidan den gränsen. Medan Climax är en av hans mindre extrema filmer gällande nakenhet och våld kompenserar han genom att leverera en av historiens mest ångestfyllda filmtrippar.

En trupp professionella dansare firar sin kommande turné i en övergiven skola när de märker att drinkarna blivit spetsade med LSD. Därefter utforskar Climax skräcken i att inte kunna fly en plats som man desperat vill lämna, både fysiskt och mentalt. I svepande långtagningar (en tagning i filmen mitt är 40 minuter lång) ser vi dansarna tappa kontrollen över sina kroppar och sinnen, med både överraskande vackra och fasansfulla konsekvenser.

Trots kontroverserna som följt honom sedan dag ett har Gaspar Noé hundratusentals hängivna fans, däribland stora delar av rapcommunityt. Han har blivit namedroppad av Skepta, regisserade delar av Travis Scott's musikvideofilm CIRCUS MAXIMUS, samtidigt som musikvideon till A$AP Rockys ''L$D'' efterliknar scener ur hans film Enter the Void.

 

The Texas Chainsaw Massacre 

Totalförbjuden, men sedd av miljoner. I The Texas Chainsaw Massacre blir vi för första gången introducerade inför en av skräckfilmens största ikoner, Leatherface. Djupt nere i den amerikanska söderns hjärta lever en inavlad familj ut sina kannibalistiska impulser, utan omvärldens vetskap. När en grupp tonåringar besöker trakten står de chanslösa inför familjens omänskliga brutalitet.

Motorsågsmassakern, som den hette på svenska blev förbjuden av censurbyrån, och skrämde livet ur dem som väl fick tag på den. För en film med snart 50 år på nacken håller den förvånandsvärt bra jämfört med andra skräckfilmer från samma tid. Den intensitet som återspeglas i den fängslade Sallys ögon när Leatherface närmar sig kommer alltid lyckas spela på publikens mest primala rädslor.

Raw

När Justine börjar på en internatskola för veterinärer får hon direkt problem med de äldre eleverna. Som del av en nollningsritual vill de att hon ska äta rått kött, trots att hon är vegetarian. Efter press från hennes äldre syster ger hon med sig, vilket väcker ett brinnande begär efter mer kött inom henne. Snart förstår Justine att denna omättbara hunger inte går att stilla med något annat än människokött.

Filmens rykte spreds som en löpeld efter att flera i publiken kräkts och svimmat under en visning på Torontos filmfestival. Filmen är dock mycket mer än billiga chocker och meningslöst lemlästande. Precis som Carrie fångar Raw den stress och press som kommer med skolan, och att leva upp till sina föräldrars krav (filmen innehåller till och med en direkt referens till grisblodsincidenten Carrie). Likt Carries övernaturliga krafter blir Justines tillstånd en effektiv liknelse för uppväxt och sexuell frigörelse.

Regissören Julia Ducournau vann Guldpalmen på filmfestivalen i Cannes 2021 för skräckdramat Titane, men även med en så hög ribba står hennes drabbande debutfilm svårslagen.

 

Tetsuo: The Iron Man

I en övergiven fabrikslokal sitter en man bland högarna av skrot och trycker långsamt in en rostig skruv bland larverna i ett ruttnande sår på låret. Många frågor väcks av öppningsscenen i denna japanska kultklassiker, och få kommer besvaras.

Innan vi hinner förstå vad mannens motiv är, om han njuter av sin motbjudande ritual eller ens är människa, blir han påkörd. När föraren rakar sig dagen därpå finner han att en metallskärva har börjat växa från hans skinn. Man och maskin smälter ihop till en grotesk blanding där det ena inte kan urskiljas från det andra.

Den som vill kan söka efter djupare budskap kring hur människor påverkas av Japans hypermoderna samhälle, medan de som nöjer sig med en unikt äcklig stundvis komisk sci-fi body horror-klassiker också får ut en hel del.

Rec

''Found footage'' var en av 2000-talets de mest utmärkande skräcktrender. Billiga produktioner som The Blair Witch Project och Paranormal Activity tjänade ihop sina budgetar flera gånger om. Med 100-tals copycats är det dock svårt att hitta en film som verkligen utnyttjar genrens fulla potential, låt mig därför presentera Rec.

Denna spanska rysare följer reportern Ángela och hennes kameraman Pablo, som följer ett par brandmän på uppdrag in i ett lägenhetshus. Det visar sig att en mystisk infektion sprider sig i huset, och snart har militären satt alla byggnadens invånare under karantän. Panik utbryter när de instängd själva måste skydda sig från infektionen och samtidigt lista ut spridningens källa. Att vi bara ser händelseförloppet genom Pablos skakiga videokamera tvingar tittaren att sätta sig i karaktärernas situation, och frammanar en enorm känsla av ovisshet och klaustrofobi.

 

Videodrome

Vad är nästa steg i människans utveckling? I en tid där hjärnchip inte längre är begränsat till science fiction och AI debatteras flitigt är detta en fråga som blir allt mer relevant. Skräckmästaren David Cronenberg ställde sig den frågan redan 1983 i klassikern Videodrome.

I filmen försöker den sliskiga TV-chefen Max Woods hitta nya chockerande program för sin tv-kanal när han stöter på Videodrome. Till Max glädje har programmet ingen handling, utan består av en timmes ren tortyr. Under sina försök att spåra Videodromes ursprung börjar Max lida av hallucinationer som snabbt tar en våldsam och sexuell vändning. Snart blir det omöjligt att skilja konspiration från sanning och drömmar från verklighet.

Filmen var en total flopp när den först kom ut, men har på senare år omvärderats och är idag en av Cronenbergs mest omtyckta filmer. Kanske beror det på att de teman kring avtrubbning, porrskador, fake news och dopaminkickar blivit allt mer relevanta för varje år som gått. Med internet är Videodrome bara ett knapptryck bort.

 

Läs fler artiklar om film nedan!