21 Savage med på Times 100 – lista över världens mest inflytelserika

Den årliga listan samlar alla från IKEA:s VD till Dua Lipa – läs Burna Boys motivering till varför Savage inkluderas

Varje år släpper den ikoniska tidningen Time en lista över världens mest inflytelserika personer. Det kan vara allt från artister till atleter, entreprenörer till politiker, det huvudsakliga kriteriet är att de anses har varit inflytelserika på mänskligheten under det senaste året.

Personerna på listan väljs ut av redaktörer på Time och nomineringar inkommer från personer som tidigare förekommit på listan samt gånger internationella skribenter, så det finns ingen speciell ”statistik” som avgör deltagarna. Sedan listan introducerades 1999 har dock en stor bredd människor dykt upp på listan, alla från Kendrick Lamar till den svenska Youtubern Pewdiepie.

Årets lista inkluderar en rad artister, skådespelare och konstnärer, inklusive Dua Lipa och Leslie Odom Jr. Hiphopens representant är dock ett namn som för många säkert känns otippat: 21 Savage. Rapparen har under de senaste 10 åren gått från att göra mörk streetrap i Atlantas underground till att bli en Grammyvinnande artist med projekt hyllade för sin mognad.

I början av 2024 släppte han albumet American Dream, det första på tre år, men han har under den tiden dykt upp på Grammynominerade låtar som remixen till Burna Boys ”Sittin on Top of the World”. Det är just Burna som fått uppdraget att ge motiveringen till Savage inklusion, då han har skrivit en text om sin vän och artistkollega.

”Hans inställning till rap är uppfriskande genuin; han talar till oss på ett relaterbart sätt och navigerar utan ansträngning i genrens komplexitet. Oavsett om han tar upp tunga ämnen eller bjuder på stunder av lättsamhet, förblir hans leverans övertygande”, skriver Burna Boy.

Savage själv har i skrivande stund inte kommenterat inklusionen på listan. Du heter hela Times 100 här.