5 artister att se under Lollapalooza om du gillar hiphop

Lär känna 5 av Lollapaloozas hiphop-akter!

Nu är det bara en dag kvar tills festivalen Lollapalooza intar svensk mark för första gången. På spelschemat i Stockholm ser vi världsartister som Travis Scott, Billie Eilish, Lil Uzi Vert, Lana Del Rey och många fler. För att göra det enkelt för de av våra läsare som tycker om hiphop, eller den som vill lära sig mer, har Dopest gjort en lista över de namn som du absolut inte får missa!

 

IAMDDB

Missa inte när IAMDDB intar Park Stage 15:00 på lördag. Artisten från Manchester har besökt Sverige flera gånger förut. Dels när hon spelade på Way Out West under fjolåret, men även då hon agerade förband åt Ms. Lauryn Hill i Stockholm. IAMDDB är ett perfekt exempel på en artist som är värd att se innan hennes karriär blomstrar ut på riktigt, för då kan det bli svårt att få tag på biljetter till hennes spelningar. Hon hämtar inspiration från sina rötter i Portugal och Angola, och mixar gärna hiphop med jazz. Själv kallar hon sin genre för “urban jazz”. Ta chansen att höra live-framträdande av hitlåtar som “Shade”, “Pause” och den nyligen släppta “Mira Mira” med Diplo!

 

Lil Baby

lil baby

Om någon i framtiden skulle undra vad "trap" var för något, är Lil Baby ett utmärkt exempel att visa upp. Atlanda-rapparen slog igenom 2017 när han släppte sitt mixtape Perfekt Timing. Han känns även igen från sina hyllade samarbeten med Gunna på "Drip Too Hard" och sitt gästinhopp på Drakes "Yes Indeed". Han har ett melodiskt sound och använder sig av både moderna och unika tekniker i sitt flow. Missa inte Lil Baby 19:00 på Bay Stage under fredagen!

 

Sheck Wes

Det är nog få som har missat namnet Sheck Wes med tanke på dunderhiten som under förra året tog över varenda nattklubb(behöver vi ens nämna titeln?) Låten heter såklart "Mo Bamba". Frågan är om lika många människor som streamat monsterhiten också har lyssnat igenom resten av Sheck's diskografi. På debutalbumet MUDBOY hörs en blandning av den igenkännbara hesa rösten, samt flera slagkraftiga refränger och hooks. Dessutom är han signad till Travis Scott's egna label Cactus Jack, och bara det väcker stor nyfikenhet ...

 

 

Young Thug

Artisten du absolut inte vill missa - Young Thug. Den moderna hiphopens normbrytare och svarta får. Han har spelat en essentiell roll på dagens hiphop- och trapscen, och har satt en hög standard inte bara för de i gamet utan även för genren i sin helhet. Young Thug experimenterar med sina unika tonlägen och vocals, och inte minst sina låttexter - som ofta sägs vara orimliga (Fun Fact: han använder trots detta enbart cirka 3.000 unika ord i alla sina låtar, till skillnad från legender som GZA och MF DOOM- som använder runt dubbelt så många). På spår som "Check" och "Sin" är Young Thug i sitt esse och han visar att udda inte behöver vara något negativt.

 

 

Denzel Curry

Den Florida-baserade rapparen Denzel Curry har släppt mixtapes sedan 16-årsåldern och uppmärksammats av artister som Earl Sweatshirt och Billie Eilish. Men det var först 2015 som han verkligen slog igenom med den Vine-vänliga hitsingel "Ultimate". Både i år samt under fjolåret har han släppt album som fått stort kommersiellt genomslag. Främst TA1300 från 2018, men även det nyligen släppta ZUU. Trots kommersiell succé är Denzel mest känd för sitt hårda experimentella sound och förmågan att blanda trap med oldschool-rap. Dessutom hyllas han ofta för att vara en mycket skicklig textförfattare. Se det med egna ögon, när han spelar på Tower Stage under lördagen!