5 biopremiärer att hålla koll på i november

Don't miss out

Black Panther: Wakanda Forever

Wakanda Forever är den efterlängtade uppföljaren på det kulturella fenomenet som var Marvel’s Black Panther.

Under filmens tid på bio vintern 2018 lyckades den bli en av de 20 mest inkomstbringande filmerna någonsin. Samtidigt gladdes lyssnare världen över av filmens soundtrack, en samling nya låtar sammansatta, och ibland även framförda av, Kendrick Lamar. 

Hittills har en låt släppts från den kommande uppföljarens soundtrack, en hyllning till den bortgångne Black Panther-stjärnan Chadwick Boseman framförd av Rihanna. För trots att fans kommer få återförenas med favoriter som Shuri och Okoye, spelade av Letitia Wright respektive Danai Gurira, är det mycket som förändrats sen vi senast besökte Wakanda. I och med Chadwick Boseman’s tragiska bortgång förlorade filmen sin mittpunkt, och manuset behövdes skrivas om. Frågan är nu vem som kommer ta över manteln, och bli nästa Black Panther.

Se Black Panther: Wakanda Forever på bio den 9:e november.

Bardo

Från Alejandro González Iñárritu, regissören bakom succéer som Birdman och The Revenant, kommer Bardo, False Chronicle of a Handful of Truths. I den tre timmar långa episka dramakomedin får vi följa en framgångsrik journalist, som efter år som bosatt i Los Angeles återvänder till sitt hemland, Mexiko. Resan blir ingen drömsemester, och tvingar honom att brottas med sin identitet som Mexikan, och utlöser en existentiell kris. 

Filmen är en personlig historia, då den till stor del inspirerad av regissörens egna liv, det är även hans första projekt filmat i Mexiko sedan år 2000. 

Från och med den 16:e december kan Bardo ses på Netflix, men om man vill passa på och se den på bio har filmen en begränsad biopremiär den 18:e november.

Boy from Heaven 

Boy from Heaven, den senaste thrillern skriven och regisserad av Sveriges egna Tarik Saleh, levererar ett rafflande politiskt spel med Fares Fares och Tawfeek Barhom i betydande roller. Saleh kastar in tittaren i en brutal värld av intriger och maktspel, med fokus liggandes på pojken Adam. Han får chansen att studera vid ett av Egyptens mest prestigefyllda universitet, Al-Azharuniversitetet i Kairo, en av världens mest anrika skolor för islamiska studier. Men kort därpå avlider universitetets religiösa överhuvud, vilket utlöser en häftig maktkamp för att utse hans ersättare, en kamp Adam ovfrivilligen dras in i. 

Efter premiären på filmfestivalen i Cannes, där Saleh även vann priset för bästa manus, har filmen uppnått ytterligare framgång och utsågs för en månad sedan till Sveriges Oscarsbidrag.  

Se Boy from Heaven på bio den 18:e november.

Klassiker – Ju-On: The Grudge

Många har hört talas om skräckfilmen The Grudge, är bekanta med historien och den amerikanska nyinspelningen, men hur många har egentligen sett det japanska originalet? Nu är chansen här, eftersom Ju-On: The Grudge i månaden får svensk nypremiär. 

Efter att en man mördat sin familj skapas en förbannelse som lever kvar i får familjen att leva vidare som hämndlystna andar, som i sin tur sprider förbannelsen vidare till vem som än besöker deras gamla bostad i Tokyo. Trots att filmen nyligen fyllt 20 år finns det än idag få filmer i dess genre som har lyckats överträffa Ju-On: The Grudge.

Se Ju-On: The Grudge på bio den 8:e november.

The Menu

En mörk komedi-skräckfilm med Anya Taylor-Joy och Ralph Fiennes, vad kan gå fel? Inte speciellt mycket, om man frågar de kritiker som redan fått se filmen. 

Vi följer ett ungt par som tillsammans åker till en avlägsen ö för att äta på en mycket exklusiv restaurang vid namn Hawthorne, som drivs av stjärnkocken Slowik. De rika gästerna överraskas dock av Slowiks planer att förvandla kvällen till ett sjukt spel och de tvingas fråga sig, borde de frukta för sina liv eller är det hela bara en del av menyn.

Med sin blandning av komedi och renodlad skräck är The Menu en perfekt film för de som inte är redo att skaka av sig halloweenkänslan riktigt ännu!

Se The Menu på bio den 18:e november.