'Get Rich Or Die Tryin’ firar 20 – hör 50 Cents egna ord om albumet

Berättar bland annat om sitt inflytande på UK-rap och det första köpet han gjorde efter succén i ny intervju

Den Australiensiska programledaren och poddaren Rebecca Judd träffade nyligen 50 Cent backstage i London på sista spelningen av hans ”The Final Lap Tour”, som skapades för att fira 20-årsjubileet av hans genombrottsalbum Get Rich or Die Tryin som släpptes i början av 2003.

Albumet, som innehöll historiska hits som ”In Da Club” & ”P.I.M.P” var en comeback för 50 då han tidigare blivit utfryst av New Yorks musikbransch. Han började bygga en hype under slutet av 90-talet och skulle släppa sitt egentliga debutalbum Power Of The Dollar år 2000, men efter att ha blivit skjuten nio gånger (en historia som förevigats i ”Many Men”) blev han kickad från sitt skivbolag.

Han linkade istället upp sitt crew G-Unit och började släppa mixtapes, vilket ledde till ett kontrakt med Eminem & Dr.Dres Shady Records där Get Rich or Die Tryin gavs ut. Man brukar säga att ”resten är historia” och det stämmer verkligen när det kommer till albumet, då det blev det bäst säljande albumet i USA under 2003 och har hyllats som ett av de bästa hiphop-albumen någonsin av både kritiker och fans. I intervjun berättar 50 mer om hur han hanterade framgången.

”Jag köpte en C220 (Mercedes) Benz till min mormor. Jag kommer aldrig att glömma det, för det var det första jag köpte när affären var klar”, säger 50 på frågan om vad han köpte för sin första Shady Records-check.

Rebecca Judd frågor honom även om han tycker om det ikoniska albumomslaget, där hon påpekar att han var i otroligt bra form. 50 själv verkar inte vara lika imponerad av sig själv dock.

”Jag var liten, jag vägde runt 190 pounds (86kg). Det är en liten kille. Jag kan spöa upp honom nu. Sätt honom framför mig nu och jag kommer spöa honom. Han är för liten”, säger 50 skämtsamt.

Han får även frågor om vad han tycker om brittisk hiphop och hur artister som Digga D & Strandz har inspirerats av hans musik, bland annat på deras gemensamma hit ”Us Against The World” och Diggas direkta tolkning av 50-klassikern ”Stunt 101” på sin singel ”Pump 101”.

”Det är spännande att höra att de har… likheterna i deras stilar. När jag hör det tänker jag: ”Ooh, det här är dope.” Jag kan se att det finns ett inflytande där med melodierna och olika saker som de gör, och jag tycker att det är coolt eftersom musik återvinner sig själv”, säger 50.

”Titta bara på hur ofta hiphop-kulturen samplar material från olika genrer. Fattar du vad jag menar? När de gör det är det fortfarande deras eget. De tar till sig influenserna istället för att stjäla någons stil, det är två olika saker”