7 musik-podcasts att hålla utkik efter

Håll dig uppdaterad på musikscenen.

Under de senaste åren har podcasts blivit en vanlig företeelse inom underhållning som vanligtvis avhandlar långa konversationer, monologer eller berättelser som sällan ryms i andra mediaformat. När det gäller musikpoddar, brukar de bästa av sitt slag bestå av detaljerade och ocensurerade samtal med experter (alternativt självaste artisterna bakom musiken).

Nedan följer en lista på sju amerikanska poddar som kretsar kring musik med fokus på pop- och hiphop-genren:

 

7. Switched On Pop

Det är alltid en frisk fläkt att höra självständiga kreatörer jobba med sin passion i en konkurrerande bransch. Nate Sloan och Charlie Harding behärskar popmusik på en nivå som inte ofta hörs i stora, mediala sammanhang. De båda artisterna har en bakgrund som musiker, vilket hörs tydligt i podcasten. När ett nytt album släpps går de in på djupet kring vilka typer av instrumentella produktioner som används. Därtill överanalyserar Sloan och Harding albumens textrader till en punkt där Switched On Pop blir förvirrande och underhållande för varje hängivna anhängare till popmusik kommer finna nöjsam.

 

6. Rap Radar Podcast

Den amerikanska journalisten, producenten och före detta chefredaktören för XXL Magazine; Elliott “YN” Wilson samarbetar med B.Dot (aka Brian Miller) som programledare för “Rap Radar Podcast”. Samtalen är långvariga och kompakta med fokus på gästernas kreativa process bakom musikskapandet. Artister som tidigare bjudits in till programmet är bland andra Janelle Monáe, Rapsody, Snoop Dogg, T.I, Murda Beatz och 2 Chainz. Nyligen släpptes en uppmärksammad intervjun med Will Smith. Tyvärr uppdateras avsnitten inte längre regelbundet på iTunes/Podcaster. Istället går de nya avsnitten att finna på antingen streamingtjänsten TIDAL eller i videoformat på YouTube.

 

5. The Joe Budden Podcast

En av de populäraste poddarna på den amerikanska iTunes-topplistan är den ocensurerade hiphop-profilen Joe Budden samt hans vänner Rory och Mals podcast The Joe Budden Podcast, som tidigare hette I’ll Name This Podcast Later. Tidigare har har Joe Budden uppmärksammats i rapgruppen Slaughterhouse som ofta förknippas med Eminems skivbolag Shady Records. Sedan dess har Budden valt att pensionera sig från musikkarriären. Förra året medverkade Budden i Complex webbserie Everyday Struggle som medprogramledare under en kortvarig period. Det han uppmärksammades för var sitt kontroversiella förhållningssätt till den senaste generationens rappare. I The Joe Budden Podcast delar programledarna sina åsikter kring aktuella händelser inom hiphopkulturen och musik överlag, i långa och humoristiska inslag.

 

4. Rolling Stone Music Now

En av världens största publikationer inom popkultur, bestämde sig för att äntligen skapa sin egna podcast för cirka två år sedan. Sarah Grant och Brittany Spanos är några av redaktörerna för Rolling Stone Magazine,och diskuterar olika musikfenomen tillsammans med podcastens programledare Brian Hiatt. När det inte råder paneldiskussioner, hörs intervjuer med artister som Halsey, Radiohead och Lenny Kravitz. Rolling Stone Music Now håller sig uppdaterade på varenda nyhet inom musikbranschen. Oavsett om det handlar om Beyoncés Coachella-uppträdande eller bråket mellan Drake och Pusha T.

 

3. No Jumper

Den traditionella A&R-managerns dagar är över. Förra året kallade Rolling Stone Magazine Adam Grandmaison (mer känd som Adam22) för ”Underground Hip-Hop’s Major Tastemaker". Det är det minsta man kan säga, med tanke på hur Adam gett publicitet och uppmärksamhet till unga världskända artister som 6ix9ine, Lil Yachty, Lil Pump, Ugly God, Trippie Redd, YBN-kollektivet och Cole Bennett genom podcasten No Jumper. Programledaren bjuder även in mer etablerade gäster som Action Bronson och Wyclef Jean. Adam22 har en stor passion och skarpt öra för underground-hiphop, som generellt härstammar från SoundCloud-scenen. I podcasten får vi lära känna gästerna samt deras uppväxt, musik och tankarna kring sitt kändisskap.

 

2. Dissect - Spotify Original Podcast

Sacramento-invånaren Cole Cuchna är en av de mest otippade analytikerna inom populärmusiken. I podcasten Dissect hör vi Cuchna noggrant analysera ett publik- och kritikerrosat album under en säsong. Den första säsongen var dedikerad till Kendrick Lamars album To Pimp a Butterfly medans den andra säsongens tema handlade om Kanye West-albumet My Beautiful Dark Twisted Fantasy. I tredje säsongen fokuserar podcasten på Frank Ocean, med inriktning på albumet Blonde samt en sammanfattning av Channel Orange. Formatet består av programledaren som lägger ner ett avsnitt i taget för att diskutera ett album spår för spår med en inblick på dess produktion samt lyrik. Cole Cuchna samarbetar med Spotify i en podcast som tillverkats i indirekt utbildningssyfte, för att bokstavligen dissekera olika prominenta musikaliska verk.

 

1. The New York Times’ Popcast

En av världens mest välkända musikjournalister - Jon Caramanica, leder en paneldiskussion med gamla och nya musikkritiker och skribenter för att recensera album, artister samt olika fenomen som sker inom popmusiken. Det inkluderar ämnen som popmusikens nuvarande stadie, recensioner, hur Grammy-galan börjar bli irrelevant och vilka artister som konkurrerar mot varandra idag. Dessutom finns det ingen oro att man kanske inte har hunnit lyssna ikapp på alla låtar eller album som det pratas om i podcasten. Redaktionen i Popcast spelar upp låtarna under deras diskussioner.

 

Skribent: Artur Bagheri