Sju up-and-coming designers du bör känna till

Dopest listar sju up-and-coming modedesigners som formar, förändrar och skapar framtidens

Modeindustrin består av ett hav av nya generationens modedesigners – som genom sin kreativitet, innovativitet och ovärderliga talang ständigt formar, förändrar och skapar framtidens mode. Dopest har listat sju up-and-coming designers som du bör lägga på minnet.  

Emma Gudmundson 

Emma Gudmundson är en svensk modedesigner som genom sin unika konstnärliga skicklighet får åskådaren att tappa hakan. Detta år tog Gudmundson examen i modedesign efter att ha studerat tre år på den svenska modeskolan Swedish School of Textiles. Hennes examensarbete, som representerades av handgjorda, stickade klänningar i bomull, monofilament och lurex tyg, har den senaste månaden kommit att uppmärksammas runt om på sociala medier. Många faller för Gudmundsons sätt att skapa mode på, och hennes verk beskrivs som magi. Den svenska designern har lyckats forma abstrakta verk som ger den skandinaviska minimalismen ett helt nytt, och mycket intressant och spännande perspektiv. Gudmundsons sätt att arbeta med silhuetter och färgkombinationer ger hennes verk ett djup som väcker glödande känslor hos åskådaren.

Bilder: Emma Gudmundson / instagram

Se mer av Emma Gudmundson här!

Amanda Borgfors Mészáros

Amanda Borgfors Mészáros är en svensk modedesign som har en bakgrund från Beckmans Designhögskola, där hon gick ut med en examen i Modedesign. I januari tidigare i år vann hon H&M och ELLEs Nykomlingsstipendium, och 2018 hamnade hon under den prestigefyllda Vogue Talents-listan. Mészáros har ett mycket unikt sätt att skapa mode på. Hennes verk inspireras ofta av minimalism, hantverk och skulpturer och består främst av skulpterade korsetter och överdelar i läder, eller av ögonfångande klänningar med virkade detaljer som nästan svävar i luften. Tack vare hennes unika skapande har Mészáros namn kommit att bli en symbol för en slags innovativitet och avant garde som är minimalistiskt, men unikt och spännande.

Bilder: Amanda Borgfors Mészáros / Instagram

Se mer av Amanda Borgfors Mészáros här!

Christopher John Rogers

Christopher John Rogers är en 36-årig modedesigner med rötter från Louisiana. De senaste månaderna har Rogers namn fått mycket uppmärksamhet inom modevärlden. I november förra året vann han det prestigefyllda CFDA/Vogue Fashion Fund-priset, bara för att kort därefter släppa sin egna vår-kollektion på modehemsidan Net-a-Porter. Genom sin design lyckas Rogers skapa en prisma av färgglada, voluminösa och silhuettskapande kreationer som som skriker couture och lyx. Dessa couture-liknande kreationer är till för den som vill äga ett statement-plagg i sin garderob. Rogers har haft kunder som Rihanna, Michelle Obama och Cardi B.

Bilder: Christopher John Rogers / Instagram 

Se mer av Christopher John Rogers här!

Ludovic de Saint Sernin

Ludovic de Saint Sernin är en Paris-baserad designer som fått mycket uppmärksamhet det senaste året. Efter att ha varit intern för de stora lyxmodehusen Dior, Saint Laurent och Balmain valde de Saint Sernin 2017 att grunda sitt egna varumärke. Ett år efter att han grundat varumärket nomineras han för den prestigefyllda modetävlingen LVMH prize. Hans verk beskrivs ofta som “´90s supermodel era to men’s clothing”. Tack vare detta har hans namn kommit att uppmärksammas för sin förmåga att utmana könsnormer och andra normer inom framförallt menswear-världen. Plagg inspirerade av 70- och 80-talet framkommer ofta i de Saint Sernins kollektioner. Han skapar sexiga plagg, ofta i croppade tanktops i läder och lace-up byxor, även de i läder. De Saint Sernin experimenterar också ofta med rhinestones för att skapa olika cuts, former och silhuetter. Kollektionernas utmanande sida kompletteras ofta med stilren, lyxig tailoring.

Bilder: Alessandro Lucioni / Gorunway.com

Se mer av Ludovic de Saint Sernin här!

Livia Schück och Josefine Bergqvist

Livia Schück och Josefine Bergqvist är två svenska modedesigners som ligger bakom varumärket Rave Review. Varumärket grundades 2017 och sedan dess har de två svenska moderedaktörerna fått mycket uppmärksamhet inom modeindustrin och även visat upp sina kollektioner på LVMH prize. Duon jobbar mycket med hållbarhet då deras koncept ligger i recycling. Deras designs kännetecknas ofta av fenomenet ‘remake’ – dekonstruktion av gamla plagg. Duon jobbar ofta med second hand kläder och material som de sedan omvandlar till en ny, högre form modegrad.

Bilder: Ravereviewclothes / Instagram

Se mer av Livia Schück och Josefine Bergqvist här!

Feben Vemmenby

Feben Vemmenby är en London-baserad womenswear designer som precis tagit en MA-examen från den kända modeskolan Central Saint Martins. Visuella detaljer framkommer ofta i Vemmenby’s verk och gör hennes skapelser till intressanta och spännande. Vemmenby skapar en unik balans i hennes kollektioner då vissa kreationer är voluminösa och extravaganta medan andra är är väldigt simpla, men med visuella detaljer och färgkombinationer som fångar upp ens uppmärksamhet och gör de spännande.

Bilder: Feben Vemmenby / Instagram 

Se mer av Feben Vemmenby här!