9 julraplåtar för att skaka upp spellistan

Från klassiker till nya tillskott, här är högtidens bästa raplåtar

Trött på de gamla vanliga jullåtarna? Vem är inte! Se därför denna lista som en julklapp, en chans att komma in i rätt mood inför julen, utan Last Christmas eller All I Want for Christmas Is You. Genom åren har många rappare tagit sig an utmaningen att skapa sin egna julklassiker, här är några exempel värda din uppmärksamhet.

12 Days of Christmas – Gucci Mane

 

Vi börjar listan med ett bidrag från självaste ”East Atlanta Santa”, Gucci Mane. På detta spår från mixtapet East Atlanta Santa 3 gör Gucci om klassikern Twelve Days of Christmas, och kryddar naturligtvis låten med sin starka personlighet. Originaltexten, om julklappar och kärlek, förvandlas i Gucci’s händer till en hårdkokt trapsaga, fylld med referenser till artistens dagar som knarklangare.

Gangsta Christmas – Greekazo & E4an

 

På nästa plats har vi den svenska rappens bidrag.  Greekazo, känd för sina fyndiga oneliners, använder jultemats fulla potential. Här får kakor, snö och ”ho, ho, ho” en helt annan betydelse än i de julsånger vi är vana vid. Till låten har artisterna även släppt en lekfull musikvideo, där vi bland annat ser Greekazo som julvärd, medan Faye och AB rappar refrängen mitt under julbak.

Christmas in Harlem – Kanye West, Teyana Taylor, Cyhi the Prynce, Pusha T, Big Sean, Cam’ron, Jim Jones, Vado & Musiq Soulchild

 

”Christmas in Harlem” var den sista låten Kanye släppte i serien GOOD Fridays, som artisten lanserade medan fans väntade på det kommande albumet My Beautiful Dark Twisted Fantasy. Vad jullåten har gemensamt med många spår på albumet är att Kanye format vad som skulle kunna kallas rap-Avengers. Låten erbjuder ett helt julbord av artister, som alla ger ett unikt perspektiv på högtiden (Pusha T lyckas som vanligt smyga in en kokainreferens). Tyvärr innehåller versionen på streamingtjänster endast Cyhi’s gästvers och Teyana’s refräng. Den fulländade versionen hittar du emellertid genom Youtubelänken ovan!

Sleigh Ride – TLC

 

Även om det är viktigt att blicka framåt är sentimentalitet en viktig del av julens charm, om inte den viktigaste. Därför är ingen lista med jullåtar komplett utan några riktiga klassiker, och ”Sleigh Ride” av TLC är definitionen av en klassiker. En riktig throwback från R&B-guldåldern som kommer värma dig inombords hur länge du än behöver leta klappar i stadens kyla.

Curtis Blow – Christmas Rappin’

 

Och på tal om klassiker, varför inte göra en resa tillbaka till julrappens stenålder. Faktum är att ”Christmas Rappin’ ” inte bara är den första julraplåten, utan även den första hiphoplåten släppt genom ett stort skivbolag. Trots att den kom ut redan 1979 håller låten förvånansvärt bra i jämförelse med flera senare låtar av dess slag. Mycket till förtjänst av det funkiga discobeatet och Blow’s karisma.

Rudolph the Red Nosed Raindeer – DMX

 

När DMX tragiskt gick bort i april förra året lämnade han efter sig ett musikaliskt arv som få artister kan mäta sig med. Men mellan hitlåtar och hyllade album visade han även fans sin lättsamma sida med denna oväntade cover. Efter att ett klipp från 2012 där rapparen sjöng låten gick viralt, fick den ett officiellt släpp år 2017. DMX  sjunger ”Rudolf med röda mulen”, vad mer behöver ni veta?

Snoop Dogg – A Pimp’s Christmas Song

 

Är någon ens förvånad att Snoop Dogg har ett helt julalbum  vid namn Snoop Dogg Presents Christmas in Tha Dogg House? Rapparen, som gjort allt från Bollywoodmusik till egna kokböcker levererar ungefär vad man förväntar sig från en Snoop Dogg-jullåt på ”A Pimp’s Christmas Song”. Med sitt omisskännliga flow och bars om att röka ”Christmas trees” är låten perfekt för de som drömmer sig bort till den soliga västkusten, men ändå vill hitta julkänslan.

Tyler the Creator – BIG BAG

 

Tyler the Creator bidrog med två låtar till Illumination’s animerade Grinchfilm, och kort därefter släppte han en EP inspirerad av, men frånkopplad från, filmen. På Ep:n kan artisten tänja på gränserna i sann Tyler-anda på ett sätt som filmmusiken inte tillät. På ”BIG BAG” stjäl artisten, likt Grinchen, julen och lämnar inte tillbaka den förens han totalt omformat dess konventioner. Med andra ord är låten ett praktexempel på hur man kan skapa nytt inom något så uttjatat som julmusik.

Outkast – Player’s Ball

 

Vi avslutar listan med något av en anti-jullåt. När skivbolaget ville ha en jullåt från Outkast gick duon i motsatt riktning. Istället för en traditionell jullåt skapade de en singel för alla som inte har tid att fira jul. Så om du är en av dessa hustlers, som måste vara på hugget 24/7, 365 dagar om året, är detta en jul-anthem för dig.