Foto: Montage / SPL

Här är de 9 största övergångarna till Saudi Pro League

Den Saudiarabiska ligan har spenderat större än någonsin denna sommar, här är de största spelarövergångarna hittills

Saudiarabiska fotbollsligan, Saudi Pro League, har gjort ett av tidernas mest oväntade transferfönster. Likt den kinesiska ligan 2017 som värvade brasilianska storstjärnor som Oscar och Hulk på kort tid har SPL gjort något liknande med en rad stora övergångar från Europas toppklubbar. Vi har listat de 9 största sett till chockvärde, då pengar i det här fallet knappt spelar roll.

9. Jota – Celtic till Al-Ittihad – 333,8 miljoner kronor

Den portugisiske yttern (inte att beblandas med Diogo Jota i Liverpool) är bara 24 år gammal, men har nu bestämt sig för att lämna den Europeiska toppfotbollen efter ett par år som nyckelspelare i skotska Celtic. En klart bra spelare (till en stora summa), men ingen som direkt förväntats leda ett lag till Champions League-vinst.

8. Marcelo Brozovic – Inter till Al-Nassr – 206,4 miljoner kronor

Marcelo Brozovic fyller 31 i år men känns som en ännu äldre spelare. Under en karriär som peakat i en VM-Final för Kroatien 2018 och i en Champions League-final som startspelare i italienska Inter, har han blivit en av världsfotbollens högst ansedda mittfältare. Hans flytt till Al-Nassr är därför lite oväntad då han har ett par år kvar på toppen, men det ska ändå tilläggas att hans speltid under de senaste två säsongerna har minskat från given start till sporadisk.

7. Kalidou Koulibaly – Chelsea till Al-Hilal – 263,8 miljoner kronor

Den senegaliska mittbacksjätten Kalidou Koulibaly gjorde flytten från Napoli till Chelsea så sent som förra säsongen, en transfer som många ansåg vara mer en ett par år försenad. Backen har nämligen varit en av Napolis absolut bästa försvarare det här millenniet, med rykten om flyttar i stort sett varje övergångsfönster sedan han kom från belgiska Genk 2014. Åren gick dock och Koulibaly har nu hunnit bli 32, men det känns ändå som att han hade minst två säsonger kvar att ge på toppen.

6. Roberto Firmino – Liverpool till Al-Ahli – Gratis

En till spelare som trots allt närmar sig slutet på sin karriär är Liverpools forna nummer 9 Roberto "Bobby" Firmino. Brassen har varit en av de viktigaste pusselbitarna under Jörgen Klopps tid som tränare för klubben, men har på senare tid lidit av skador samt tappat en del mark gentemot yngre konkurrenter som holländaren Cody Gakpo. Han går gratis, men med en (som de andra på listan) förmodat skyhög lön.

5. Edouard Mendy – Chelsea till Al-Ahli – 212,2 miljoner kronor

Lagkamrat med Firmino blir Chelsea Champions League-vinnande förstamålvakt Edouard Mendy. Den senegaliska landslagsmannen har under den senaste säsongen tappat sin plats till spanjoren Kepa och med det nya styret i Londonklubben blev han en av de många spelare som skeppas ut för att göra plats med nya stjärnor.

4. Karim Benzema – Real Madrid till Al-Ittihad – Gratis

Den spelaren på hela listan som de spekulerats längst kring är utan tvekan Real Madrids näst bästa målskytt genom alla tider, Karim Benzema. Den franska strikern ryktades till Saudi redan förra sommaren och har sedan dess lovat att han stannar i Spanien, för att bara några veckor senare kovända och skriva på för storsatsande Al-Ittihad. Ett kontroversiellt slut på en kontroversiell karriär i Europa, där fransmannen bland annat stängdes av från sitt landslag i flera år samt var under utredning för utpressning mot landsmannen Mathieu Valbuena.

3. Ngolo Kanté – Chelsea till Al-Ittihad – Gratis

Stundtals ansedd som världens bästa defensive mittfältare, med en personlighet som är omöjlig att ogilla. Ngolo Kanté är en av de mest omtyckta fotbollsspelarna från det senaste årtiondet och han har dessutom vunnit i stort sett allt som är värt att vinna: Premier League med Leicester & Chelsea, Champions League med Chelsea och VM med Frankrike. En flytt till en lättare liga när man är 30+ och haft skadeproblem är därför inte så chockerande egentligen, men med tanke på mittfältarens ödmjuka sätt och fortsatt höga värde på marknaden kan man inte placera honom lägre ner på listan än så här.

2. Sergej Milinković-Savić – Lazio till Al-Hilal – 458,8 miljoner kronor

Den store serben har varit given i mittfältslåset hos italienska Lazio under åtta års tid. Han är trots detta bara 28 år gammal och har ryktats till i stort sett varenda storklubb värd att nämna genom åren, så en flytt till Saudiarabien utan en mellanlandning i exempelvis Real Madrid eller Manchester City känns därför otroligt oväntad. Trots detta finns det dock en annan mittfältsgeneral som är snäppet mer chockerande.

1. Ruben Neves – Wolverhampton till Al-Hilal – 630 miljoner kronor

Inte nog med att han är dyrast på listan med marginal, han är även den mest oväntade värvningen av de alla. Portugisiske landslagsmittfältaren Ruben Neves är bara 26 år gammal och har under sex år i engelska Wolverhampton (Wolves) tagit upp laget till högsta divisionen för att sedan bli en av Premier Leagues bästa mittfältare.

Storklubbar som Manchester United och Real Madrid har dragit i spelaren sedan år tillbaka och rent åldersmässigt är han i sina bästa år, vilket gör en flytt till den mycket lägre rankade Saudi Pro League till en chock för i stort sett alla. Enligt rapporter kommer han dock tjäna ungefär 4 000 000 kronor i veckan, så han är nog rätt nöjd ändå.

BONUS: Riyad Mahrez – Manchester City till Al-Ahli – RYKTE

Enligt mängder av källor är denna övergång så gott som klar, men den är inte bekräftad så vi slänger in den som en bonus istället! Algeriets stjärnytter har haft en sprudlande karriär sedan han slog igenom som en nyckelspelare under Leicester Citys otippade guldår 2015. Efter en säsong till hos The Foxes flyttade han till City, där han delvis som startspelare delvis som truppspelare varit en del av flera ligatitlar och nu senast: Champions League-vinsten 2023.