Aden x Asme tog över Spotify & Stockholms gator med albumet '12 TILL 12'

Spana in bilderna från aktiveringen

12 till 12 är något vi säger där i HK, om du kommer ut efter 12 på dagen är du lat, går du hem innan 12 så går du hem för tidigt. Hos oss är det alltid 12 till 12, i allt vi gör.” säger Aden om hur namnet på debutalbumet kom till under förhandslyssningen.

Aden x Asme har sedan debuten ”Bonnie & Clyde” som släpptes 2017 lyckats vända på hela hiphopscenen i Göteborg. Och hur firar Sveriges, just nu hetaste duo deras första album? Jo, man gör något som ingen annan i Sverige gjort förr. För releasen teamade Aden x Asme upp med skivbolaget Warner, Spotify och Dopest för en exklusiv upplevelse.

Under onsdagsmorgon dök en timer upp på Spotify, en timer som räknade ned tiden till releasen av den första låten på albumet – ”Min lane”. Den första låten släpptes 12:00 och därefter tickade timern ner varje timme: en ny låt i timmen framtill albumets 12 låtar var släppta – från 12 TILL 12. Förutom en takeover på Spotify skulle man även ta över Stockholms gator. Detta genom en Aden x Asme-buss som frontades av samma omslagsbild som frontar Spotifys 100-listan samt deras namn printade på båda sidor. Väl i bussen bjöds det in olika grupper till en förhandslyssning av albumet. 3 utav bussturerna bestod av att fans från olika delar av Västerort plockades upp för att åka en rutt i ’12:an’ tillsammans med rappduon. Den sista turen slutade med en toucdown på Stureplan där Aden x Asme överraskades av att deras musikvideo spelades på gatans storskärmar. Förhandslyssningen kombinerades med Aden x Asme-merch, goodiebags och brandade pizzakartonger.

 

Albumet bjuder på gästinhopp av etablerade namn som Cherrie, Naod, Dani M och 24K men också nykomlingen Awave och publikfavoriten K27. En mix där lyssnaren får höra på allt från somriga bangers som ”Min Lane” och ”Dripping” till de lite mer lågmälda ”Banger” med Cherrie och ”Good girl gone bad” där vi får höra en story likt 2pacs ”Brendas Got A Baby”. 12 TILL 12 bjuder på en hel del variation och blir sällan enformigt. Med producenter som Straynané, Masse Salazar, Filip Hunter och Matte Caliste lyckas man paketera ett album bestående av låtar för alla humör och tillfällen.

 

Det går inte att förneka att duon blev en stor vändpunkt för hiphopscenen i Göteborg.  Med 12 TILL 12 tar man ett ännu större kliv och visar att Aden x Asme inte längre enbart är stora i Göteborg utan att musiken sträcker sig över hela landet. Med sin nytänkande kreativitet och fortsatta samarbeten med internationella artister är det intressant att fråga sig om Aden och Asme kan nå längre ut än Sveriges gränser? 12 TILL 12 är en potentiell faktor till det, men den stora anledningen att inte utesluta det, är all jobb och satsning runtomkring.

Vare sig man väljer att hylla eller kritisera albumet så finns det en sak som inte går att förneka: Aden x Asme har höjt ribban enormt för hur albumsläpp i Sverige ska ske – och det är något som kommer få svensk hiphop att nå nästa nivå.

Lyssna på 12 TILL 12 nedan!