20 år efter lanseringen – fotbollsskon adidas F50 är tillbaka

Nio år sedan modellen senast fanns i butik kommer en uppdaterad version – kommer att bäras av proffs som Lionel Messi

F50 förändrade spelplanen för fotbollsskor när den lanserades för 20 år sedan och har vunnit status som en av de mest ikoniska siluetterna genom tiderna. Det är nio år sedan F50 fanns tillgänglig i butikerna senast och idag lanserar adidas Football en uppdaterad version framtagen för att möta kraven från dagens fotboll, där spelet går fortare än någonsin.

Alla tre modellerna i det nya advancement pack”– F50 Elite LacedF50 Elite Laceless och F50 Mid W Elite – kommer med Sprintframe 360 som bas, vilket är en sula byggd för att ge optimerad stabilitet och grepp. Sulan består av en mix av rundade och avlånga dubbar för maximal stabilitet redan under de avgörande första stegen vid en acceleration. Skornas överdel är tillverkat i ett syntetiskt, ultralätt material – Fibertouch, som ger en formgjuten passform optimerad för höga hastigheter. Detta kompletteras av Sprintweb, en 3D-textur applicerad på områdena där skorna har mest bollkontakt, utformade för maximal kontroll när du avancerar med bollen i hög hastighet.

Versionen med snörning i ”advancement pack” har en kompressionspassad tunnelformad tunga – vilket innebär en anpassningsbar tungkonfiguration med strategiskt placerade förstärkningar som ger extra stabilitet och en förbättrad passform med låsning i framfoten och mellanfoten. Den snörningslösa modellen har en krage tillverkad i Primeknit vilket formar sig efter foten för maximal komfort.

F50 Mid W Elite är framtagen specifikt för kvinnliga fotbollsspelares fötter. Utifrån feedback från ett stort antal kvinnliga fotbollsspelare under utvecklingsprocessen har en version med speciella egenskaper tillverkats för att möta dessa önskemål och behov. F50 Mid W Elite kommer därför med en Primeknit Midcut Collar, vilket ger optimal passform runt ankeln för stabilitet och komfort. Ett extra foder i strumpdelen har applicerats på den övre delen av siluetten för att stabilisera fotrörelsen och ge optimalt fotvalvsstöd, fortfarande med fokus på att kunna prestera under de absolut högsta hastigheterna.

”Vi är stolta över att äntligen kunna avslöja vad som finns under huven på denna hastighetsmaskin. Vi återupplivar en franchise som är älskad av många i en tid då fotbollen är snabbare än någonsin. Därför har vi har noggrant studerat de snabbaste spelarna för att förnya F50 och ge skon egenskaper som leder till att spelarna kan få den extra meter som behövs i dagens fotboll”, säger Sam Handy, Produkt och designansvarig på adidas.

”Oavsett om det handlar om att maximera accelerationen eller att byta riktning under högsta möjliga hastighet med fortsatt kontroll över bollen, är nya F50 konstruerad för att hjälpa spelarna. Och med två stora internationella turneringar under denna sommar känns det som den perfekta tidpunkten att gå in i en ny spännande era för F50”

Skorna syntes för första gången under herrarnas UEFA Champions League-final och kommer att bäras av några av de bästa spelarna i världen inklusive Lionel Messi, Rafael Leão, Son Heung-min, Linda Caicedo, Trinity Rodman, Lamine Yamal och Florian Wirtz.

Modellerna F50 Elite Laced, F50 Elite Laceless och F50 W Elite finns att köpa från och med idag, online via https://www.adidas.se/fotboll-skor och hos utvalda återförsäljare.