adidas klassiska ”Superstar” fyller 50 år

Signaturmodellen fortsätter att leva kvar.

Herzogenaurach, December 13, 2019 Genom sin existens har Superstar utmärkt sig som en ikon för modern design och har burits av världens främsta kreatörer världen över. Nyskapande på basketplanerna och inom streetstyle-modet - den mångfasetterade siluetten har blivit ett måste för såväl artister, designers, musiker som idrottare. Sneakern är alltid lika trogen sitt ursprung och har fört vidare sitt arv genom flera årtionden som en uniform för kulturindustrins innovatörer.

Den ursprungliga Superstar-silhuetten föddes som ett svar på nya nivåer av atletism som revolutionerade basketen som sport. Innan skon släpptes hade adidas designteam i både Tyskland och Frankrike undersökt hur man skulle kunna använda gummitålocket som en skyddande detalj. Med tillägget av de distinkta revbenen som har blivit synonymt med Superstar som vi känner det idag, introducerade adidas Frankrike skaltån och på ett sätt revolutionerade skoindustrin.

Superstar gick från att prestera på basketplaner till att imponera inom street-kultur. En gång burna av 70 -och 80-talens basketlegendarer, sedan uppsnappade av New Yorks gäng i samband med hiphopens genombrott. En klassiker för Run DMC, de ikoniska rapparna som bar dem utan snören och med framstickande plös, som snabbt populariserade modellen. Superstar har aldrig tillhört bara en gruppering, utan har legat många olika kulturgrupperingar varma om hjärtat under flera årtionden, vilket ligger till grund för den symbol den är än idag.

I över ett halvt sekel har idrottare, konstnärer, kreatörer och kollektiv av alla de slag gjort Superstar till sin egen. Oavsett om det är gjort i Bape camo, i alla regnbågens färger av Pharrell, eller omgjord av Undefeated, Bad Boy Records, har Superstar alltid fungerat som en målarduk för kreativa kollektiv världen över.