adidas stämmer Nike

Bland annat för SNKRS app, Run Club och Training Club

Att sport- och sneakers-jättarna adidas och Nike är konkurrenter råder det ingen tvekan om. Och enligt många är det faktiskt considered ”a fashion crime” att kombinera de två märkena. En oskriven regel, även om det inte bryter mot någon faktisk lag … Nu rapporterar nyhetsbyrån Reuters dock att det uppstått legal issues mellan de två. adidas har nämligen stämt Nike för upphovsrättsintrång (aka copyright).

Nike inkräktar på adidas patenter

Bland annat pekar adidas ut Nike’s mobil-appar SNKRS app, Run Club och Training Club – samt skoteknologin Adapt system som är framtaget för att hitta passform. Enligt adidas stämningsansökan som lämnades in fredagen den 10 juni, ska Nike bryta mot hela 9 av adidas patenter. Bland annat mot adidas patent för teknologi som samlar in information om din träning. Det då Swoosh-jätten också utvecklat ett så kallat ”intelligent footwear system”, samt flera andra teknologier.

Nedan kan du läsa några av punkterna som adidas stämmer Nike för:

  • adidas menar bland annat att Nike inkräktar på deras personliga träningsapp från 2008. Det på grund av Nike’s egna träningsappar som Run Club och Training Club, och de menar att flera av app-funktionerna bryter mot adidas patenter.

  • Ett annat klagomål är kring Nike’s Adapt system – som automatiskt spänner eller lossar skosnören baserat på formen på den som bär skornas fot. adidas påstår att detta inkräktar på deras egna ”intelligent footwear”-system som anpassar skons dämpning. Till exempel med deras ”adidas 1”-sneaker från 2005 vilken beskrivs som: ”the world’s first intelligent running shoe [that] sensed and adjusted the comfort of the shoe while the shoe was worn.” 

  • Dessutom menar adidas att Nike’s SNKRS där skor säljs i begränsad upplaga gör intrång på en av adidas patenter som handlar om ett system för att bekräfta äkthet på skorna.

Vad kräver då adidas från Nike genom sin stämning? De har bett om ett ospecificerat belopp i skadestånd. De vill även att domstolen fattar ett beslut som fortsatt stoppar Nike från att inkräkta på adidas patenter.

Håll koll på Dopest.se för fler uppdateringar kring fallet.