AF1 från Jacquemus kommer i juni

Franska lyxmodehuset gör sin andra collab med Nike genom en tolkning av klassiska Air Force 1, får release inom kort

Klassiska silhuetter bland skor och vem som ligger bakom är alltid något som debatteras frenetiskt. Vem var först med Chelsea-bootsen? Var Birkenstock egentligen tofflans största pionjär? Sådana frågor blossar ofta upp när ett märke debuterar en ny sko, men när det gäller Nikes Air Force 1 är det snarare andra märken som jämförs med den.

Sedan debuten 1982 har den platta, robusta och mångsidiga designen varit en kronjuvel i Nikes sneakerkrona. Genom åren har hyllningar (eller kopior, beroende hur man ser på det) från streetwear-legender som BAPE med sin Bapesta kommit och gått, men originalet AF1 har alltid bestått som ett säkert val i mångas garderob.

Franska lyxmärket Jacquemus må vara något yngre än Nike, då de startades av fransmannen Simon Porte Jacquemus under det tidiga 10-talet. De är dock på god väg att cementera sig som en ikon för den moderna modebranschen. Med sina djärva färgval och ofta uppblåsta proportioner har deras väskor, kläder och även skor blivit en stor hit under de senaste åren. Detta har även resulterat i en del samarbeten, varav ett större släpp med Nike förra sommaren är bland de störtsta.

 

Visa detta inlägg på Instagram

 

Ett inlägg delat av Nike (@nike)

Genom en kort men effektiv video på sina respektive Instagram-konton avslöjade de båda märkena sin nya collab ”J Force 1” under onsdagsmorgonen. Som namnet antyder är det klassisk AF1 med en touch av Jacquemus typiska proportionsförvrängningar.

Sulan har här gjorts extra robust, med ett fyrkantigt mönster som sedan blöder ut från undersidan av skon och upp längs med delar av yttersidorna. Ovansidan är relativt trovärdig till originalet, dock med läderflärpar fastsydda på snörenas ändar. Inspirationen ska ha kommit från Nikes friluftsmärke ACG, då skon rent funktionellt ser ut som en smältning av terrängskor och sneakers.

Skorna släps officiellt på Jacquemus hemsida den 13:e juni, priset är ännu okänt men lär gå upp mot ett par tusenlappar om man ska ta det franska märkets prisklasser i åtanke.