Vändningen: AI-Drake & AI-The Weeknd får inte vinna Grammy

En högt uppsatt chef inom galans kommité tar tillbaka tidigare kommentarer, därför kan ”Heart On My Sleeve” inte vinna

Under förra veckan dök, som många gånger detta år, AI upp på musikvärldens agenda när en VD för Grammy-galan hävdade att en AI-skapad låt med Drake & The Weeknd skulle kunna vinna en Grammy. Harvey Mason Jr. sa i en intervju med The New York Times att var "absolut kvalificerad" att vinna pris för "årets låt" eller "bästa raplåt", vilket då skulle tilldelas låtens skapare Ghostwriter.

Nu vänder dock Mason Jr. helt, genom ett video-förtydligande på hans privata Instagram.

"Låt mig vara extra, extra tydlig: Även om låten skrevs av en människa, så har sången inte erhållits på laglig väg, sången har inte godkänts av skivbolaget eller artisterna och låten är inte kommersiellt tillgänglig och därför är den inte berättigad", säger Mason Jr. i videon.

Detta motsätter sig helt kommentarerna han gav till The New York Times, där han hävdade att The Academy (organisationen bakom Grammy's) skulle kunna ge Ghostwriter ett pris för låten, då kategorierna "årets låt" & "bästa raplåt" tekniskt sett gäller för låtskrivare och inte artister. I videon förklarar han att den snabba tekniska utvecklingen lätt kan leda till förvirring, men att The Academy endast prisar mänskliga konstnärer.

"Allt är komplicerat och det går väldigt, väldigt snabbt. Jag är säker på att saker och ting kommer att fortsätta att utvecklas och förändras. Men snälla, snälla, bli inte förvirrade. Akademin är här för att stödja, förespråka, skydda och representera mänskliga konstnärer och mänskliga kreatörer", tillägger han.

Grammy's 2024 kommer att sändas 02.00 svensk tid, måndagen den 5:e februari 2024. Nomineringarna kommer bekräftas på fredagen den 10:e november 2023.