Vad vore svensk hiphop idag utan AKI och hans Labyrint? Troligtvis lite färglösare. Gruppen av barndomsvänner från Gottsunda i Uppsala gjorde sig ett namn under det sena 00- och tidiga 10-talet för sina friska fusioner av hiphop, reggae och allt däremellan. Stora hits som "Välkommen Hem" och "Ortens Favoriter" förgyllde somrarna för svenska hiphop-fans och gör det än idag, så när gruppen gått på självvalda pauser har solokarriärerna föga förvånande också blomstrat.

Parallelt med Uppsalagrabbarnas framfart var en producent från Flemingsberg i Stockholm på gång med att karva ut sin egen väg i den snabbt växande hiphop-scenen, samtidigt som han ristade in sitt namn i historien för evigt med sin producer-tag. Mack Beats har såväl släppt egna samlingsalbum (Centrum) som upptäckt artister (L1NA) genom åren, men hans melankoliska och vardagsfångande produktioner har satt sina spår i många fler karriärer än hans egen.

När deras vägar nu möts på EP:n STHLM SNDRM är det under mycket dimmigare och mörkare tongångar än vad många har kommit att förvänta sig från AKI. Över projektets fem spår hör vi rapparen använda sin visdom för att reflektera över allt från lokal till nationell politik, mentaliteten i förorter och hiphop. Allt ihopknutet av hans smart berättande texter och Mack Beats avskalade och melankoliska produktioner.

"EP:n handlar om hur gatorna har fångat så många av oss som gisslan. Hållit oss så länge att vi börjat uppskatta och älska dem fast det egentligen inte finns något bra där att hämta", säger de om konceptet bakom projektet.

På sista spåret "Släppa Din Hand" går AKI:s symbolik in som allra tyngst. Här pratar han till sin ort som om den vore en kärlek, vars relation till han har tappat förmågan att hantera. En hjärtskärande ärlig sång som står på egna ben som poesi, men som lyfts till att bli något riktigt speciellt av Mack Beats mänskliga produktioner. Ett projekt som inte bara sätter luppen över och reflekterar över AKI:s egna upplevelser, utan som blickar ut mot Sverige 2023.

"Du är min drottning, men förhållandet är toxic
Och jag älskar dig men måste nog, släppa din hand"

Lyssna på "STHLM SNDRM" på Spotify!