• Foto: Alee / Spotify
  • Foto: Alee

Alee tillbaka med ”Se Över Mig”

En halvan från duon Mohammed Ali släpper egenproducerad singel, inspirerades av dikt

Den som höll koll på svensk hiphop tidigt 2000-tal minns säkerligen hiphop-duon Mohammed Ali (tidigare Underklassen) från Flemingsberg. Efter att skivan "Tills Nästa Gång" släpptes 2016 har Rawa och Moms följt solokarriärer. Rawa släppte sitt första soloprojektet "Orangea Moln" 2021 under artistnamnet Alee. Nu är han tillbaka igen med den känslostarka singeln "Se Över Mig".

"Låten har länge legat arkiverad i en hårddisk och tagit många former i processen, men när stjärnorna radade upp sig, förstod och accepterade jag att universum hade andra planer för låten. Jag hoppas energin resonerar där den är ämnad", säger Alee själv om låten på sin Instagram.

Vidare berättar han hur poeten Farhiya Feysals dikt "Osäker Grabb" varit en stor inspiration till låren och dikten, med hennes tillstånd, även samplats i "Se Över Mig". Låtens teman kretsar kring gatuvåld, ärvt sörjande och känslor av hopplöshet. Tunga ämnen som lyfts av en stark refräng, där vi hör Alee skandera låtens titel.

Alee står även bakom produktionen som matchar lyriken och den vokala insatsens mörker. Låten drivs av ett travande trumarrangemang som för tankarna till klassiker som Kanye Wests "Love Lockdown". En levande ljudbild av choppade röstsamples och en pulserande elektroniskt bas tillför ett djup som omfamnar trummorna för att skapa en riktigt unik instrumental. Veteranen Alee visar att han fortsätter utvecklas solo, både framför micken och bakom produktionen.

Lyssna på "Se Över Mig" på Spotify nedan!