• Foto: Aleksej & MIGI
  • Foto: Aleksej & MIGI
  • Foto: Aleksej & MIGI
  • Foto: Aleksej & MIGI

Aleksej & MIGI tar hjälp av Nordik Beatz på ”Pink Panther”

Nya singeln bjuder på melodi-influenser från Ryssland och Frankrike över ett beat med west coast-känsla

 

Stockholmsrapparen Aleksej släppte nyligen "Vilken Tid (Att Va Vid Liv)", första singeln från hans ännu namnlösa kommande album. Låten visade en ny sida av rapparens lyricism, där han reflekterade av ett splittrat samhälle där yttret går före inret. Nu kommer han med ytterligare en singel, som dock tar en helt annan stilistik riktning.

"Pink Panther" är tungt gungande låt insvept i ett beat signerat Nordik Beatz (som även producerade föregående singeln) med piano-slingor som påminner om Dr.Dre under sin "2001"-era. Aleksej och Uppsalaartisten MIGI studsar över beatet och utbyter  bars om fest, tjejer och allmänna good times. Dessutom ger dem nickningar till sina rötter genom att leverera några rader var på ryska respektive franska.

"Vi har cognac och vodka vi mixar den, hon ville höra lite franska och ryska sen"

Inför släppet fick vi på DOPEST möjlighet att byta några ord med Aleksej om nya singeln, inspirationen och det kommande albumet.

DOPEST: Aleksej x Migi, hur kom det samarbetet till?

– Det var ganska random faktiskt. Min vän Dylan hade nämnt att en låt med Migi skulle vara en fet collab, sen träffade vi på varandra på Steph K's releasefest bara nån dag senare. Vi hade vetat vilka vi båda var lite lätt men aldrig träffats. Vi sa där och då "låt oss jobba snart". Några dagar senare så åkte jag till Uppsala och vi hade en session.

DOPEST: Berätta om låten och samarbetet mellan er två och Nordik Beatz, hur var processen?

– Som sagt, allt gick väldigt fort från första mötet mellan mig o Migz tills vi hoppade in i studion. Jag och Nordik hade snackat tidigare om att jobba men det var första gången jag träffade Nordik den sessionen, de hade haft en rushig kväll innan och satt och käkade frukost helt bakis när jag kom dit, tror till och med dom hade glömt att jag skulle komma haha. Grabbarna visste inte heller att jag snackar ryska så det blev en "eeey låt oss göra en fransk och rysk drill!" men det blev ingen drill-låt. Vi vibeade fett bra direkt tho och Pink Panther var första låten vi gjorde. Direkt när jag hörde pianoslingan började jag nynna på refrängen och sen var låten född.

DOPEST: Det hörs mycket internationella inspirationer i låten, vad brukar du ha i lurarna utanför svensk musik?

– Jag lyssnar på allt möjligt, inte bara hiphop. Man hör det i min musik allmänt förutom Pink Panther. Folk säger ofta till mig att jag gör min egen grej jämfört med vad svensk hiphop kommer med men ibland har jag svårt att höra det. Men jag gillar vad Europa har kommit med under senaste åren. Det är nästa lite som att man vi har vår egen scen även fast alla pratar olika språk, man är inte rädd att bygga broar. Förut det var bara USA, men nu är det Europa som gäller. Jag minns förut att jag tyckte vi i Sverige lackade kreativitet och känner fortfarande att vi apar efter alla andra, men vi börjar ändå få en stabil scen där folk kollar på oss internationellt, det är nice.

DOPEST: Din senaste singel ”Vilken Tid” var både reflekterande och kritisk av samtiden, kommer vi se mer av den sidan av ditt låtskrivande framöver?

– Hundra procent. Jag tycker folk är för känsliga idag och agerar för mycket utifrån vad andra säger till de. Man vågar inte tänka själv. Vi har all information i världen men ändå är folk selektiva med vad de tror på, oftast för de är rädda för att acceptera verkligheten och saker som går emot deras way of life. Sen med tanke på hur Sverige ser ut idag jämfört med tio år sen, folk är rädda för det som är främmande. Vi behöver mer positivitet och annat perspektiv på tiden vi lever i. Så definitivt.

DOPEST: Du har ett album på gång… Kan du avslöja något om det?

– Debut-albumet, it's been a long time coming. Jag har hållt tillbaka länge på att släppa ett album för jag känner att Sveriges lyssnare inte är redo för en artist som mig. Men albumet kommer att vara en resa. Och efter kommer man höra på rappares låtar vart de har tagit inspiration ifrån.

DOPEST: Några turnéplaner i sommar?

– Vi kommer definitivt stänga ner en och annan klubb när Pink Panther är ute, men sen får vi se vad festivalerna säger till oss. Men vem vet, det kanske kommer en överraskning inför albumet.