"All Eyes On Rafah" – det betyder bilden alla delar

Här är bakgrunden till den virala Instagram-bilden som har delats av miljontals människor världen över

Bilden har gått viral på Instagram, men många vet inte innebörden bakom den. ”All Eyes On Rafah” har använts under en längre tid för att rikta uppmärksamhet mot de drabbade av Israels attacker mot Palestina, då en stor mängd människor har behövt fly till staden Rafah som ligger nära den egyptiska gränsen vid Gazaremsan. Frasen blev dock nyligen viral genom en specifik Instagram-bild.

Enligt NBC delades bilden av 29 miljoner användare på under 24 timmar efter att den fått fäste i början av veckan. I skrivande stund har den nått upp til 49,6 miljoner. Delningarna har kommit som en reaktion på Israels attack mot ett tältläger för flyktingar i Rafah under söndagen den 26:e maj 2024. Attacken dödade minst 45 människor och skadade över 200, många av dessa var barn, en siffra som kan vara högre än den media porträtterar.

Bara dagar före attacken hade den internationella domstolen i Haag beordrat Israel att stoppa alla krigshandlingar i Rafah. Israels premiärminister Benjamin Netanyahu kallade senare attacken för ett ”tragiskt misstag”.

Den virala bilden föreställer en AI-generead samling av tält som stavar ”All Eyes On Rafah” och enligt NBC har den sitt ursprung i det asiatiska kontot @shahv4012 som publicerar information om situationen i Gaza. Bilden har delats av kända namn över hela världen.

”Vi har sett en hel del influencers och kändisar och personer som följs av många på flera plattformar, inte bara Instagram, som delar känslan i det här meddelandet eller en nästan identisk version av det, vilket kommer att öka räckvidden och synligheten på många plattformar”, säger Matt Navarra, konsult inom sociala medier och branschanalytiker, till NBC.

 

Visa detta inlägg på Instagram

 

Ett inlägg delat av DOPEST (@dopest.se)

DOPEST uppmanar alla till att inte begränsa fokuset till spridningen av en AI-bild, utan även visa hela verkligheten för de drabbade i Gaza. Alla kan göra något. Delta i demonstrationer, dela viktigt material, rösta i EU-valet eller informera dina medmänniskor.

Om du vill donera till de behövande i Gaza kan du gå igenom följande hjälporganisationer: