LISTA: Alla svenskar som spelat i NBA

Innan den historiska draftningen av Bobi Klintman & Pelle Larsson har flera med svenskkoppling spelat i ligan

Fredagen den 28:e juni 2024 skrevs baskethistoria när Bobi Klintman och Pelle Larsson båda draftades till NBA. 21-årige Klintman gick till Minnesota Timberwolves under draftens andra runda, men tradeades till Detroit Pistons. 23-årige Larsson blev därefter vald som 44:a av Houston Rockets, men tradeades till Miami Heat.

Detta var första gången som två svenska spelare valdes under en och samma draft. Det gjorde även Klintman och Larsson till de femte respektive sjätte spelarna uppväxta i Sverige som draftades till världens största liga. För att fira denna historiska bedrift har vi kollat närmare på de fyra andra svenska spelare som spelat i NBA.

Denna lista innehåller spelare som spenderat majoriteten av sin uppväxt i Sverige, vilket diskvalificerar spelare som Miles Simon, som föddes i Stockholm men växte upp i USA med amerikansk pappa och norsk mamma.

Damir Markota (2006-2007)

Född i Sarajevo 1985 tvingades Damir Markota fly till Sverige med sin familj under Bosnienkriget på det tidiga 90-talet. Han växte upp i Stockholm fram till tonåren, då han flyttade till Kroatien som 14-åring för att spela i landets högsta liga. Han signade snart för Cibona i Zagreb där han spenderade fem säsonger, varav två av dessa ute på lån, innan han draftades till Milwaukee Bucks inför säsongen 2006/2007.

Markota fick dock aldrig riktigt plats i laget och gjorde en snabb sejour i Oklahoma City Thunders farmarlag Oklahoma City Blue innan han påbörjade en lång Europaresa. Denna tog honom till länder som Ryssland, Spanien, Tyskland och tillbaka till Kroatien där han avslutade karriären 2023. Markota gjorde under den sista tiden av sin karriär en intervju med svenska Courtsidepodden, där han berättade om sin väg.

Maciej Lampe (2003-2006)

En lagkamrat till Damir Markota i Stockholms ungdomslag, Maciej Lampe flyttade till Sverige som ung från Łódź i Polen där han spenderade sina tidigaste år. Likt Markota gav han sig i tonåren ut i Europa, till en början till den spanska storklubben Real Madrid där han främst spenderade tiden på lån innan han draftades av New York Knicks 2003.

Han tradeades dock till Phoenix Suns bara ett halvår senare, där han stannade tills 2005. Han blev då den yngste spelaren i lagets historia att medverka i en match under ordinarie säsong och även den förste Suns-spelaren att spela när han var 18 år gammal. Trots detta flyttade han till Charlotte Hornets bara en säsong senare, innan en kort sejour i Houston Rockets markerade slutet på hans NBA-karriär. Därefter började, återigen likt barndomskamraten Markota, en resa från en klubb till en annan. Utöver Spanien och hemlandet Polen där han avslutade sin karriär, spelade Lampe även i Kina och Bahrain.

Jonas Jerebko (2009-2019)

Den mest framgångsrika svenska spelaren i NBA någonsin, med en plats i NBA:s rookie-lag som en extra stjärna i kanten. Jonas Jerebko hann med att bli svensk mästare med Plannja Basket 2007, innan han gjorde två säsonger i Italien med Angelico Biella. 2009 draftades han till Detroit Pistons och där skulle han sedan förbli fram tills 2015, då han flyttade till Boston Celtics. 2017 blev han viral då James Harden slog honom i ansiktet under en match.

Jerebko slog sig fram som en stor och fysisk power forward med sina 2.08 meter, men han har även basket i blodet. Pappa Chris spelade professionellt i Borås där han träffade Jonas mamma, som också spelat basket proffesionellt. NBA-karriären fortsatte via Utah Jazz och Golden State Warriors innan Jerebko tog klivet till Ryssland 2019. Hans val att stanna i ligan trots Rysslands ockupation av Ukraina resulterade i att han stängdes av från landslaget under våren 2022. Senast spelade han i Santeros de Aguada, i Puerto Rico.

Jeffery Taylor (2012-2015)

Den andra svensken att spela i NBA under 10-talet var Norrköpingsfostrade Jeffery Taylor, som flyttade till USA för att spela High School-basket i Hobbs, New Mexico. Därefter blev det College i Vanderbilt innan han draftades till Charlotte Hornets 2012 (då kallade Bobcats). Under sin tid i Vanderbilt prisades han för sin defensiv, något som skulle bli ett signum under hans karriär tillsammans med imponerande dunkar.

Han lämnade Hornets efter ett misshandelsfall 2014, då han stängdes av från NBA i 24 matcher. Därefter flyttade han till Spanien och huvudstadslaget Real Madrid, där han under sju säsonger blev en nyckelfigur och plockade hem fyra spanska titlar. Sedan 2022 spelar Taylor för Vilnius Wolves i Litauen.