Alpis debutalbum ”53” ute nu – Lyssna här

Debutalbumet ”53” finns ute nu, lyssna här.

Rågsveds-rapparen Alpis började under tidigt 2000-tal började släppa låtar på MySpace, men första officiella släppet han medverkade på var Fjärde Världens låt "Riktigt snack" (2007). Men samtidigt som Alpis gjorde musik så gick mycket fokus till mer destruktiva saker och värre blev det efter att hans pappa gick bort i Cancer när Alpis var i 19 års åldern. Droger och brott blev vardag under flera år, men trots det så fanns musiken hela tiden med.

Sedan dess har han hunnit gästa ett gäng projekt men samtidigt släppt eget material i form av EPs och singlar. Hittills har Alpis lyckades drifta ihop 2 guldskivor och har en katalog som spelats ca 15 miljoner gånger på Spotify.

Efter cirka 10 år i sveriges hiphop-scen har Alpis debutalbum äntligen nått streamingplattformar runt om. Albumet heter "53" och symboliserar porten han växte upp i ute i söderorts förorten Rågsved.

Albumet ges ut via Matte Calistes Stadsbild-etikett och innehåller 11 nya spår som gästas av namn som: Lani Mo, Jamkid, SödraSidan, DC Grimsta, Putte och Höket och Miraki för att nämna några. Bakom produktionerna hittar vi nämna som Matte Caliste, CJ, Admir Beats, Samson Conakry & Karim Jaouadi.

Alpis egna tankar om albumet låter så här:

Tanken på att släppa ett album har funnits med enda sedan de allra första låtarna, det har alltid varit ett mål och en dröm.
Men jag har inte velat stressa fram något utan jag har velat att mitt album ska ha en röd tråd, ett övergripande tema.
Idén till albumet kom naturligt medan jag och mina vänner byggde vår studio i Rågsved.
Jag insåg att vi hade tillgång till en undangömd liten lokal i ett garage, som egentligen är en gammal källare/verkstad som min pappa hade när han levde. Han körde lastbil och meckade mycket både med lastbilar, personbilar och motorcyklar i de lokalerna.
Vi började riva, sanera och bygga upp studion från grunden. 
Under hela byggprocessen så dök det upp många minnen från källaren/verkstaden. Från när min pappa levde, från när jag var yngre.
Där såddes fröt och idén till albumet.
När vi sedan var klara med bygget så var idén till albumet ganska självklar för mig. Jag skulle göra ett album och utgå från tiden då pappa levde, när vi bodde i port 53 på Stövargatan i Rågsved. Allt som hände runt omkring mig från då till nu.
Min gamla port 53 betyder väldigt mycket för mig. Jag har så mycket minnen därifrån. Det var också där min pappa gick bort hemma i hans säng.
Det var också där jag köpte min första enkla lilla hemmastudio och spelade in min första seriösa solo låt.
Väldigt mycket i mitt liv gjorde jag för första gången där, samtidigt som vissa saker avslutades där. På gott och ont.
Alla dessa känslor och minnen från bygget av denna "studio" tog fram väldigt rena, råa och djupa texter direkt från hjärtat. Många stunder har det varit väldigt jobbigt att lyssna på vissa av låtarna. Men jag kan inte vara stoltare eller gladare över detta album. Det är verkligen jag.
 
Jag tillägnar detta album till min bortgångne pappa, min mamma, och till min gamla port 53.
- Alpis

Lyssna på "53" via länken här nedanför.