Antirasism – Hur kan du bidra från Sverige?

Här hittar du en guide över hur du i Sverige kan bidra och jobba antirasistiskt

Den 25 maj 2020 mördades en obeväpnad svart man vid namn George Floyd i samband med ett våldsamt och brutalt polisingripande i Minneapolis, USA. En video från händelsen har cirkulerat på sociala medier och många kräver nu att polisen som är skyldig för mordet, som nu fått sparken från sin tjänst, även ska ställas inför rätten. I samband med det har flera demonstrationer dragit igång i amerikanska städer där demonstranterna tar avstånd från polisbrutalitet och rasism. Fallet med George Floyd är bara ett av många dokumenterade (och odokumenterade) fall av övervåld med rasistisk grund från polisen och rättssystemet i USA. Det är dock viktigt att komma ihåg att det inte är något som enbart sker i USA, utan världen över.

Uppmaningar om att aktivt ta ställning mot rasism, gå samman mot förövaren och kritisera sina egna privilegier har spridits på sociala medier under den senaste veckan. Bland annat med hashtagen #justiceforgeorgefloyd samt #blacklivesmatter. Protester har även startat över hela USA för att kräva upprättelse och belysa de strukturella, rasistiska problem som finns djupt rotade i landets rättsväsende.

Se vad du i Sverige kan göra för att stötta kampen mot rasism, våld och strukturellt förtryck.

Vad kan du göra för att bidra?

  • Delta i en demonstration

Delta i en demonstration om du har möjlighet att göra det. Tänk på att världen befinner sig i en pandemi. Stanna hemma om du känner dig det minsta sjuk. Tänk även på att det i Sverige är olagligt att maskera sig vid en demonstration om det uppstår ordningsstörningar, vilket gör det svårt att bära munskydd. Om det finns risk för tårgas kan du bära skyddsglasögon. Gå aldrig själv, ha med en laddad telefon (men se till att inte vem som helst kan låsa upp den) och bär identifikation. Läs på om dina rättigheter. Håll dig informerad och ta ställning. Demonstrationer sker inte bara i USA, utan även i Sverige kommer det hållas protester de kommande dagarna. Nedan listar vi några som du kan delta i.

2 juni (idag) 14:00, en digital protest hålls via Facebook. För att dela behöver du en Facebook-profil där du har möjlighet att checka in. Läs mer om hur du deltar här.

3 juni 17:00-21:00, en fysisk protest på Plattan, Stockholm. Deltagare uppmanas att bära svarta kläder och munskydd. Protesten ska ske tyst och utan våld. Det finns tillstånd från polisen att genomföra demonstrationen i två timmar. Läs mer här.

13 juni 15:00-17:00, protest utanför amerikanska ambassaden. Ännu inväntar organisatören tillstånd från polisen. Läs mer här.

  • Skriv på en namninsamling

Om du ej kan delta i en demonstration, kan du alltid visa ditt stöd genom att skriva på en namninsamling som t.ex Color of Change som kräver att alla poliser som varit involverade i Floyd's död ställs inför rätta. Eller Justice for George Floyd som redan har flera miljoner supporters.

  • Dela ej traumatiskt material på sociala medier

Lika viktigt som det är att inte vara tyst i dessa tider - är det att vara selektiv med vad du delar. Dela ej bilder på människor som utsätts för brott, de inkluderar filmklippet på George Floyd. Tänk på att materialet kan vara traumatiskt för människor. Använd dig även av funktionen "Känsligt innehåll" på Instagram. Var också försiktig med att dela bilder på demonstranter då de sedan kan sökas upp av polisen.

  • Var inte tyst

Väljer du tystnad eller att vara "neutral", tar du automatiskt förtryckarens sida. Håll dig, dina vänner och din familj informerad om vad som händer. Det är ditt personlig ansvar att informera din familj om vad som händer, eller diskutera händelserna med dina vänner - särskilt som vit. Nu är inte tiden att vara tyst. Använd dig av sociala medier, även om du inte har tusentals följare. Din insatts gör skillnad.

  • Fortsätt bidra och hålla dig informerad även efter demonstrationerna är över

Även efter att demonstrationerna är över, är det lika viktigt att vara aktivt antirasistisk och ta ställning mot övervåld och övergrepp från polis och myndigheter. Lär dig om rasism och strukturellt förtryck. Du kan hålla dig informerad genom att ta del av böcker, filmer och media. Utbilda dig själv, dina vänner och din familj. Checka dig själv och dina nära - acceptera aldrig rasism. Här hittar du ett dokument över organisationer, namninsamlingar, böcker och kurser. 

  • Donera pengar till en organisation

-Minnesota Freedom Fund

-Brooklyn Bail Fund

-The Bail Project

-Black Visions Collective

-The National Bail Fund Network

-Gas Mask Fund

-NAACP Legal Defense Fund

-Communities United Against Police Brutality

-Northstar Health Collective

-ACLU

-Free Them All for Public Health

-The Atlanta Solidarity Fund

-No New Jails NYC

-Know Your Rights Camp

-Fair Fight