Apple presenterar iOS 16 - här är alla nyheter

En helt ny låsskär med widgets och många nya funktioner

Apple höll under kvällen sin WWDC där man inledde med att presentera det nya iPhone operativsystemet iOS 16. Den stora nyheten är att man nu kan skräddarsy hemskärmen, b.la. kan man nu addera widgets på hemskärmen, byta stil och typsnitt på klockan. Även notiserna har fått en uppdatering där vi b.la. fick se ’Live Activities’ – en funktion som gör det lättare att följa liverapportering på exempelvis sportresultat och aktiva träningspass.

Användare kommer kunna skapa flera låsskärmar och växla mellan dessa.

Ångra meddelanden 

En av de mest efterlängtade nyheterna är att man nu ska kunna ångra och redigera meddelanden via iMessage samt markera konversationer som ”oläst”. Apples ’Bilder’ kommer i nya iOS 16 få stöd för delade bibliotek där man kan dela bilder i ett bibliotek med familj, vänner och kollegor. Meddelanden får även förbättrad dikteringsstöd som såg ut att fungera klockrent.

 

En ny funktion som Apple visade upp var ”Visual Look Up” – där man kan trycka på motivet i en bild och få motivet urklippt. Bilden kan sedan klistras in i exempelvis iMessage. Även funktionen översättningsverktyget ”Live Text” har bättrats och fungerar med video.

Andra nyheter är b.la. förbättrade Kartor där fler stopp för en destination kan adderas. Apple Wallet och Apple Pay får förbättringar, där man b.la. med ”Apple Pay Later” kommer kunna dela upp kostnaden för sina köp i fyra delbetalningar inom sex månader, utan några kostnader.

Vidare bjuds vi på ett antal nyheter gällande Apple Plånbok (Wallet) och Apple Pay, men i skrivande stund är det oklart vilka nyheter som kommer till Sverige. På samma sätt förhåller det sig med de flesta nyheterna i Kartor, här återfinns Sverige inte på listan över de 11 länderna som får ta del av förbättringarna. Apple visade även upp förbättringar av Sportskit, men även här är Sverige inte inkluderat.

Kika på nyheterna i klippet ovan. Apple iOS 16 släpps under hösten i samband med nya iPhones. En betaversion släpps i juli.