Live från WWDC 2024 – iOS 18, WatchOS 11 & Apple Intelligence

Vi sammanfattar den årliga konferensen med nyheter om iOS, MacOS, det nya partnerskapet med Open AI och mycket mer

Apples årliga evenemang WWDC (World Wide Developers Conference) hålls som vanligt under måndagskvällen den 10:e juni på plats på högkvarteret i Kalifornien. Det är en presentation av årets nyheter som även sänds digitalt genom en stream.

Presentationen går generellt igenom video- och talgenomgångar för vad som är företagets senaste innovationer för gamla och nya produkter och funktioner som iPhone, iPad, Mac och iOS. Årets konferens presenterar även ett nytt samarbete med Open AI, samt nyheter till VisionOS för VR-headsetet Vision Pro.

Här hittar du en sammanfattning på nyheter från evenemanget. Samtliga nya funktioner kommer att börja rullas ut under hösten 2024, med begränsade test-perioder innan.

Apple Intelligence (AI)

Av många ansedd som kvällens höjdpunkt utöver iOS 18 är Apples partnerskap med Open AI. VD:n Tim Cook presenterade funktionen och beskrev det som att fokuset ligger på integritet och säkerhet och att AI ska bli en naturlig hjälpreda i vardagen. Vi kommer att gå in mer i detalj på denna nyhet i en separat artikel, men här är några av de viktigaste punkterna.

– Kontextstyrda aviseringar: Apple Intelligence kan känna igen vilka meddelanden som är viktiga för ditt personliga sammanhang. Om du till exempel får en notis om att ett tåg är försenat som du vanligtvis tar, kan det förhöjas.

– Förbättringar av skrivande: Apple Intelligence kommer att införa systemomfattande korrekturläsning och stilförbättringar i tredjeparts- och inbyggda appar. Tänk dig en uppgraderad autocorrect.

– Bildgenerering: Apple Intelligence kan skapa generativa bilder baserat på ditt fotobibliotek, på samma sätt som andra plattformar som Adobe Photoshop, Affinty Pro etc. Det finns tre olika stilar: Skiss, Illustration och Animation, som alla kan ge unika bilder eller förbättra/förlänga bilder du redan har.

– Uppgiftshantering över programgränser: Apple Intelligence kan dyka in i dina appar och utföra uppgifter för din räkning. Den kan till exempel ta fram filer som skickats av en kontakt under en viss tidsperiod, om du till exempel inte kan hitta en graf du fått av en kollega när du sitter med ett arbete.

– Fokus på personligt sammanhang: Apple Intelligence kan använda sig av alla dina aktiviteter, men också av det som visas på din skärm. Du kan till exempel fråga om ett förskjutet möte kommer att leda till att du blir sen till något annat. Likt aviseringarna är detta till för att skräddarsy din Apple-produkt efter just ditt liv.

– Beräkning i privat moln: Apple Intelligence kommer att utnyttja molnbaserade modeller på speciella servrar som använder Apple Silicon för att säkerställa att användardata är privata och säkra. Om en förfrågan behöver gå till en molnserver kommer endast urval av data att skickas på ett ”kryptografiskt” säkert sätt.

– Siri förbättras: Siri kan nu ge användarna support oavsett var de är och svara på tusentals frågor om hur man gör saker på iPhone, iPad och Mac. Man kan lära sig allt från hur man schemalägger ett meddelande i Mail till hur man växlar från ljust till mörkt läge.

– Inspelade samtal: Apples AI kommer i samklang med iOS 18 låta dig spela in samtal, direkt i telefonen. Detta görs enkelt genom ett knapptryck och kräver inte att du också ska skärminspela.

VisionOS 2 för Apple Vision Pro

Efter ett episkt intro med fallskärmshoppares anställda fick vi en introduktion av VD Tim Cook, samt ett kort svep av nyheter som kommer till Apple TV+ under året.

Apples Vice VD Mike Rockwell presenterade nästa version av Apples operativsystem för VR-headsetet Vision Pro, VisionOS 2, fyra månader efter att VisionOS först lanserades. Rockwell sa också att det fanns 2 000 appar redo att användas på Vision Pro, som kommer att avslöjas framöver.

Bilder får sig en rejäl boost då VisionOS 2 kommer att använda A.I. för att omvandla vanliga foton till spatiala foton som är kompatibla med Vision Pro. Med det menas att ett vanligt ”2D”-foto kan göras om till att täcka hela din syn.

– VisionOS 2 kommer att rullas ut till utvalda marknader under juli 2024, det är oklart om Sverige är en av dessa eller om det kommer dröja.

iOS 18 för iPhone

Möjligtvis den mest efterlängtade nyheten är alltid Apples uppdaterade iOS, som kommer med nya funktioner till iPhone. iOS 18 kommer att börja rullas ut under hösten med vissa funktioner planerade för en senare release.

– Anpassningar för hemskärmen: Användare kan ordna sina appar på nya sätt, ändra färger och justera mörkret i sina appar.

– Uppdateringar av sekretess: Användare kan låsa appar så att andra inte kan se eller komma åt information utan autentisering. Användare kan även styra vilka kontakter som är tillgängliga för olika appar.

– Meddelanden via satellit: Användare kommer att kunna skicka iMessage- och SMS-meddelanden via satellit.

– Ny organisation för Mail-appen: Användare kommer att kunna filtrera sina e-postmeddelanden efter kategorier.

– Tap to Apple Pay: Ett snabbt och privat sätt att betala en annan person bara genom att hålla ihop telefonerna, det är oklart om denna funktion kommer att fungera i alla länder.

– Ny look för evenemangsbiljetter: Apple introducerar en ny version av biljett-appen som bland annat innehåller en evenemangsguide och stödjer funktioner som kartor över arenor så att du lättare kan hitta din plats.

– Gaming på iOS 18: För bättre prestanda minimeras bakgrundsaktivitet och stödjer förbättringar med trådlösa kontroller och AirPods.

– Sortering av foton: Det ska bli enklare för användarna att söka bland sina foton. Rutnätet kommer att visas högst upp och ett tema, som tid, människor eller resor, visas nedan. En ny filterknapp visar specifika typer av innehåll så att du t.ex. kan filtrera bort skärmdumpar.

– Gäståtkomst till Hem-appen: Användare kan enkelt låta gäster styra lås, garagedörrar och larmsystem, schemalägga person- eller tidsbaserat tillträde till hemmet med smarta lås och visa aktivitetshistorik för gäster. Dessutom kan man direkt låsa upp sin ytterdörr utan fysisk nyckel så snart man befinner sig 1,8 meter från dörren.

– Spegla iPhone till Mac: Nu kan du spegla din iPhones skärm direkt till din Mac så att du kan få upp det du vill se på den stora skärmen. Detta kommer att fungera likt hur skärmdelning till TV fungerar via Airplay.

– Schemalägg meddelanden: iOS 18-uppdateringen kommer äntligen att ge användare möjligheten att schemalägga textmeddelanden så att de skickas vid en senare tidpunkt. Det kan göras i enskilda konversationer, till fler användare eller till grupper.

Airpods

Apple avslöjade även några kortare nyheter till Airpods, som kommer att lanseras i samband med iOS 18.

– Siri med AirPods: AirPods kan nu känna av huvudrörelser för att svara på eller avvisa telefonsamtal (nicka för att svara, skaka på huvudet för att avvisa).

– Isolering av röst: AirPods Pro kommer nu att kunna isolera din röst, även med bullrigt bakgrundsljud.

– Spatialt ljud: Airpods kommer nu kunna anpassa spatialt ljud för spel eller annan underhållning, så att du verkligen känner dig inne i din egen värld.

WatchOS 11 för Apple Watch

Apple Watch får sig även en hel del nyheter i höst, som bland annat innehåller förbättringar när det kommer till spårandet av din hälsa.

– Träningsläge: Apple introducerar träningsläget, som kan spåra hur intensiteten och varaktigheten av användarnas träningspass påverkar deras kroppar över tid. Intensiteten spåras med hjälp av kalorimetridata som hjärtfrekvens, tempo och höjd, och Apple sa att en ”kraftfull ny algoritm” automatiskt kommer att översätta kraftsensordata till en uppskattning av din ansträngningsgrad efter träningen.

– Anpassa sammanfattningsfliken: Användare kan anpassa sin sammanfattningsflik med information som de vill se, till exempel veckans löpsträcka.

– Ny app för vitala data: WatchOS 11 kommer att spåra vitala värden som hjärtfrekvens, andningsfrekvens och risktemperatur och ge dig insikter om dem i den nya Vitals-appen. Användare kan enkelt kontrollera sina vitala värden och se när flera mätvärden ligger utanför intervallet. De kan också lära sig hur deras värden reagerar på andra faktorer som alkohol, sjukdom och höjdskillnader.

– Verktyg för gravida användare: Apple sa att cykelspårning nu visar graviditetshjälpmedel, och Health-appen kan visa din graviditet i alla diagram och uppmaningar.

– Justering av vanor: Användare kan nu justera sina mål efter veckodagar, och användare kan pausa sina vanor om de vill ta en paus i några dagar från diet, träning eller annat.

– Foton för din urtavla: Apple använder AI för att identifiera foton som fungerar bra som bakgrund för din urtavla.