Apple avslöjar iPhone 15 & Apple Watch Series 9

Flera nyheter avtäcks under ett live-event från högkvarteren i Kalifornien, läs om höjdpunkterna här

Introducerade genom en trippig 3D-animation av partiklar som formade deras ikoniska logga startade Apple ett av sina traditionella live-events under tisdagskvällen den 12:e september. VD Tim Cook presenterade live från ”Apple Garden”, där han uppdaterade om nuvarande produkter samt två stora nyheter. Efter deras WWDC-konferens i början av sommaren har hypen byggts upp, för annat nästa generationer av Apple Watch & iPhone.

Vi har följt evenemanget live, här nedan kan du läsa om några av höjdpunkterna.

Apple räddar liv

Evenemanget öppnade med en kraftfull video, där vi fick följa flera personer vars liv räddats av olika funktioner inom iPhone & Apple Watch. Bland annat en kvinna som upptäckte blodtrycksfel och en man som lyckades signalera efter hjälp i en ravin. En symbolisk start för ett av denna generations huvudfokus: Hälsa.

Apple Watch Series 9

Först ut av de två största nyheterna var Apple Watch Series 9, som fått sig ett rejält inombordslyft. Med det nya S9-chipet är den nya Apple Watch mer känslig och responsiv för ditt liv och hur det kan göras smidigare.

Double Tap

Du kan nu snabbt svara på samtal eller stänga av notiser med en så kallad ”double tap”, där du nuddar dina fingrar mot varandra två eller tre gånger beroende på vad du vill göra. En helt handsfree upplevelse helt enkelt, med en hand då.

Med dubbeltryck styr man den primära knappen i en app, och gesten kan således användas för att stoppa en timer, spela upp och pausa musik eller snooza ett larm. Gesten kan användas för att besvara eller avsluta ett telefonsamtal, och till och med för att ta en bild med kamerafjärrkontrollen på Apple Watch. Ett dubbeltryck öppnar också Smart Stack från urtavlan, och med ett ytterligare dubbeltryck kan man skrolla genom widgetarna.

watchOS 10

Apple Watch Series 9 har watchOS watchOS 10, en milstolpe som inkluderar följande:

  • Ett nytt gränssnitt som ger användaren snabb tillgång till information via omgjorda appar och en ny Smart Stacksom visar rätt widgetar vid rätt tillfälle.
  • Nya urtavlor: Snobben, Palett och Solar Analog. En ny Nike-urtavla, Nike Globe, lyser upp linjerna på globen för varje sekund.
  • Cyklister kan se fram emot Bluetooth-anslutning för effektmätare, hastighetssensorer och kadenssensorer som möjliggör nya mätvärden och träningsvyer samt cykelpass.
  • Ett Cykelpass kan visas automatiskt som en liveaktivitet på iPhone och använda hela skärmen om man trycker på den.
  • Vandrare kan glädja sig åt nya hållpunkter i Kompass och nya funktioner i Kartor.
  • Ytterligare verktyg som främjar psykiskt välmående i form av ett sätt att logga sinnesstämningar appen Mindfulness.
  • Möjligheten att mäta hur mycket tid som man tillbringar i dagsljus med sensorn för omgivande ljus kan bidra till att minska risken för närsynthet och förbättra både den fysiska och psykiska hälsan hos människor i alla åldrar.

Övrigt

Du kan nu även få full koll på genom att spåra din iPhone när den försvinner. Den känner igen vart din lur är med full precision och om du behöver kan du be Apple Watch vibrera och göra ljud desto närmare du kommer.

Andra höjdpunkter är att den har 18 timmar batteritid, att en uppgraderad Siri kan hjälpa till logga medicin, träning eller annat genom att du kan be den lära sig vissa fraser eller ämnen, utan att du behöver gå in i menyer eller guida den till rätt uppdrag. Du ska nu även kunna Airdroppa mellan Apple Watches genom att bara hålla de nära varandra.

Apple Watch Series 9 släpps i färgerna rosa, startlight, midnight och röd. Du kan förboka Apple Watch S9 & SE redan nu, med ett release-datum satt som den 22:e september. Apple Watch Series 9 kostar från 5 695kr och Apple Watch SE kostar från 3 495kr.

Investeringar i miljön

Apple säger att Apple Watch S9 är ”carbon neutral”, vilket innebär att dess koldioxidavtryck är på noll. De investerar även i utvecklingen av ren energi, baserat på hur mycket energi Apple Watch Series 9 kommer att använda globalt. De har utvecklat nya textiler för banden vid namn ”fine woven”, vilket ersätter plast och läder. Dessutom avslöjar de armbandssamarbeten med Hermés & Nike, gjorda med återvunna material.

Apple Watch (och iPhone)-förpackningarna har även gjorts om och är nu helt fiberbaserade. Den nya logotypen med ett grönt löv på Apple-äpplet på förpackningarna visar om modellen är koldioxidneutral.

Apple Watch Ultra 2

”Designed for extremes” är sloganen för Ultra, som är den ultimata Apple Watchen för äventyrarna.

Displayen är uppgraderad rejält. Den har ett automatiskt nattläge, visar höjd, djup eller tryck live. För löpare och cyklare finns massvis nya verktyg för att mäta träningen, som uppdateras live till din löparapp.

Den håller länge med 36 timmar för en kontinuerlig användning, samt 72 timmar på low power mode.

Apple Watch Ultra 2 släpps för 11 495kr.

iPhone 15

Den största nyheten av de alla. iPhone 15 har fokus på hälsa, smidighet och hållbarhet på flera olika sätt.

Dynamic Island, verktyget längst upp på skärmen, har fått fortsatt uppgradering. Nu kan du se resultatet på en match bredvid statusen för din pizza-beställning, eller vilken annan kombination av info du föredrar.

O-Led teknologi gör tittarupplevelsen mer lyxig än någonsin, tillsammans med ett 2000 nits ljus (dubbelt så mycket som iPhone 14).

Färg & Material

Ny rundad kant ger den en sleek look. iPhone 15 har även färg i hela materialet, med ett nytt tåligt glas-material. Den lanseras i fem färger, alla med en matte-finish: Rosa, gul, grön, blå & svart. Skärmen har även inbyggd ”ceramic shield” som är vatten- och dammtålig, för att skydda mot olyckor.

Den har 75% återanvunnen aluminium i själva mobilkroppen, samt 100% återvunnen kobolt och koppar i batteriet.

Kamera

iPhone 15 kommer i vanlig storlek samt plus. Båda har en 48 megapixel huvudkamera. Ny sensor ger dubbel resolution från tidigare kameror, utan att kompromissa på ljuset. Ny zoom gör att du kan zooma ut eller in med optisk kvalitet, när du filmar finns även ”continueos zoom”, som hjälper dig zooma smooth.

Porträtt har fått stort lyft, med fokus på detaljer oavsett om det är natt eller starkt ljus.

A16-chippet

Inombords är det nya A16-chippet drivkraften bakom allt. Den använder 20% mindre kraft än förra generationen, som tillsammans med det förbättrade batteriet gör dina upplevelser längre utan paus. Grafikprocessorn med fem kärnor har 50 procent högre minnesbandbredd så du får jämnare grafik när du streamar videor och spelar.

Den nya 16-kärniga Neural Engine kan utföra nästan 17 biljoner beräkningar per sekund. Det möjliggör ännu snabbare maskininlärningsberäkningar för funktioner som transkriberingar för Röstmeddelande i realtid i iOS 17 och upplevelser i appar från andra utvecklare.

iPhone 15 och iPhone 15 Plus finns i rosa, gult, grönt, blått och svart med lagringsutrymmen på antingen 128 GB, 256 GB eller 512 GB. Pris från 11 995kr respektive 13 495kr för Plus.

iPhone 15 Pro

Den ultima versionen av iPhone, enligt Apple själva, är kraftfullare än någonsin både på insidan och utsidan. Den är nämligen gjord i titanium, för att skapa en lika lätt som tålig kropp för iPhone 15 Pro.

Processor: Gaming-fokuserad

Den nya processorn A17 klarar av att hantera 35 biljoner händelser per sekund, vilket snabbar upp multitasking då den nu klarar av många fler komplexa kombinationer av appar eller arbeten. Ray Tracing är även implementerat för första gången, vilket ger en helt ny dimension för spel och filmer, då ljuset nu reagerar med sin omgivning likt på en spelkonsol. Det nya chippet ger även möjligheten till mer detaljerade miljöer och snabbare frame-rate.

Ubisoft & Capcom var bland spelutvecklarna som pratade på konferensen. De avslöjade bland annat att Assasin’s Creed: Mirage, Resident Evil: Village & Resident Evil 4: Remake kommer till iPhone 15 Pro.

Kamera

Totalt 7 linser inkluderas i iPhone 15 Pro, även denna med 48MP. Den är dock snäppet över vanliga 15, med en enorm känsla för bakgrunder och fokus genom processorns känsla för ljus, färger och rörelse.

iPhone 15 Pro Max har längsta optiska zoomen någonsin, med en 122 mm lins. Stabiliseringen har över 10 000 mikrojusteringar per sekund, för att kunna fota och filma in action. För film har den även 4K60 ProRes, den stödjer även helt nya färgkoder för att hjälpa i redigering.

Du kan nu filma spatial video, vilket i stort sett innebär 3D-video. De kombinerade kamerorna ger en upplevelse som är perfekt för Apple Vision Pro.

iPhone 15 Pro lanseras den 22:e september för 14 995 kronor, iPhone 15 Pro Max kostar 17 995kr. Den kan likt de andra produkterna, förbokas från och med fredagen den 15:e september.

Airpods Pro

Till sist avslöjades nästa generation hörlurar med AirPods Pro. Hörlurarna har uppdaterats med en usb-c-kontakt så att det är enkelt att använda en enda kabel till Mac, iPad, AirPods och iPhone 15-serien. Användare kan till och med ladda AirPods direkt med iPhone 15, iPhone 15 Plus, iPhone 15 Pro och iPhone 15 Pro Max, som också har en usb-c-kontakt.

Här är tre av de största nyheterna för Airpods Pro:

  • Adaptivt ljud: Det här nya lyssningsläget blandar dynamiskt transparens och aktiv brusreducering och justerar ljudet utifrån ljudförhållanden i omgivningen. Med den här banbrytande upplevelsen, som bygger på avancerade ljudberäkningar, kan lyssnaren förbli medveten om sina omgivningar samtidigt som distraherande ljud – som ett gruppsamtal på kontoret, en dammsugare hemma eller bullret på ett kafé – reduceras.
  • Konversationsfokus: När en användare börjar tala med någon i närheten, kanske ett kort samtal med en kollega eller för att beställa lunch på ett kafé, hjälper konversationsfokus till genom att sänka volymen, förstärka rösterna framför användaren och minska bakgrundsbruset.
  • Personanpassad volym: Personanpassad volym använder maskininlärning för att automatiskt finjustera ljudupplevelsen utifrån omgivningsförhållanden och lyssnarens önskemål över tid.

AirPods Pro (andra generationen) med MagSafe-laddningsetui (usb-c) kostar 3 301kr och finns på Apples hemsida och i butik från och med fredagen den 22:e september.