• Foto: Huawei Support

Apple & Samsung bland företag som bannar ChatGPT

Den omtalade AI-chatten har tidigare förbjudits i många skolor, nu följer några av världens största företag efter

Sedan dess lansering har ChatGPT snabbt blivit en av världens största snackisar. Den AI-drivna chatten drivs att så kallat "Open AI", där den löpande tränar sig själv baserat på tillgänglig information online och sin egen erfarenhet av chattar. Det har tidigare rapporterats om att skolor försökt förbjuda tjänsten för att undvika fusk på prov och uppsatser, något som flera arbetsplatser nu vill ta efter.

Affärstidningen Fortune kan nu rapportera att flera stora företag implementerat åtgärdar för att förbjuda användningen av ChatGPT bland sina anställda, varav Apple, Samsung och investmentbanken Goldman Sachs är några av de största namnen. Bloomberg, en annan affärstidning, har även rapporterat att Apple haft med mjukvaran på en "ban-list" i flera månader och att Samsung upptäckte informationsläckor som spårats till chatten.

IT-säkerhet är enligt tidningarnas källor den största anledningen då allt interaktion i Chat GPT lagras i minst 30 dagar, i syftet att träna den öppna AI:n. Detta kan göra att känslig information äventyras, då den kan läggas in av en användare för att sedan bli en del av ChatGPT:s bredare logik-databas.

Mats Ekdal, säkerhetsexpert på IT-företaget Check Point i Sverige, berättade i en intervju med ComputerSweden tidigare i år om riskerna med hur en bot kan öppna dörrar för kriminella som tidigare hindrats av sin tekniska kunskap.

"Du behöver inte ens kunna skriva kod, men om du stoppar in input i Chat GPT kan du få tillbaka väldigt kompetent phishing-information, så att du kan stjäla information från någon annan eller skriva mer avancerad skadlig kod. Med den här typen av verktyg öppnas det där upp för betydligt fler, inte bara för de cyberkriminella"