Yasuke var den första svarta samurajen – blir spelkaraktär i 'Assassin's Creed: Shadows'

Karaktären är baserad på en verklig person som levde i Japan under 1500-talet – se den första officiella trailern till spelet

En av de mest legendariska berättelserna från Japans Sengoku-period under 1500-talet är den om Yasuke, en man som kom till Oda-klanen och blev den första svarta samurajen. Mycket om hans bakgrund är oklart, men historien om honom berättas genom många historiska skrifter och det tros att han kom från vad som idag är Mozambique till Japan år 1579.

Det ska tilläggas att inga japanska skrifter benämner honom som en officiell samuraj, men han ska ha slagits i strider och varit en sorts högra hand till klanens ledare Oda Nobunaga. Berättelsen om hans tid i Japan har sett många olika (mer eller mindre bekräftade) tolkningar genom historiska böcker och i modern tid har den bland annat adapterats till Netflix-animen Yasuke.

När Ubisoft nu presenterar Assassin’s Creed: Shadows, nästa del i deras prisvinnande serie Assassin’s Creed, tas Yasuke för första gången till spelvärlden som en spelbar karaktär. Tillsammans med lönnmördaren Naoe måste han samarbeta för att rädda sina närmaste under krigstiden. Så här beskriver Ubisoft spelets upplägg:

”Upplev de sammanflätade berättelserna om Naoe, en skicklig shinobi Assassin från Iga-provinsen, och Yasuke, den mäktiga afrikanska samurajen i den historiska legenden. Mot bakgrund av den turbulenta sena Sengoku-perioden kommer denna anmärkningsvärda duo att upptäcka sitt gemensamma öde när de inleder en ny era för Japan.”

Du kommer att kunna välja mellan Naoe & Yasuke som spelbara karaktärer. Du kan därefter ta dig igenom olika versioner av spelet med unika storys, vapen, egenskaper och mycket mer. Detta markerar även första gången en huvudkaraktär i ett Assassin’s Creed-spel är baserad på en verklig historisk person.

Spelets releasedatum är satt på den 15:e november 2024, med tre dagars ”early access” om du förbokar. Mer information finns på Ubisofts hemsida. Spana in den första officiella trailern på Youtube ovan!