Svenska filmen 'Avgrunden' gör succé – mest streamad på Netflix

Den har kallats för den första riktiga svenska katastroffilmen – så många har sett 'The Abyss' i Sverige och utomlands

Katastroffilmen är en genre inom skräck som inte alltid får den uppmärksamhet den förtjänar. I Sverige skulle man kunna räkna CrazyPictures Den Blomstertid Nu Kommer som en variant av genren, men det går att debattera då den lutar mer åt den övernaturliga skräcken.

Avgrunden släpptes på bio under hösten 2023 och har kallast för den första riktigt stora svenska katastroffilmen. Den utspelar sig i Norrländska Kiruna, samt järnmalmsgruvan i Kiirunavaara, som slukar staden. I huvudrollen ser vi Tuva Novotny och för regin står Richard Holm. 

Efter framgångar på bio lanserades Avgrunden senare på streaming, vilket har blivit en stor succé. Filmen har globalt haft över 29 miljoner streams sedan den 16:e februari, då den lanserades på Netflix. Det gör filmen till den mest sedda icke-engelska filmen under två raka veckor.

Filmen lockade snabbt till sig ett stort internationellt intresse, utomlands under namnet The Abyss. Bara inom de första veckorna av release rapporterade MovieZine att filmen låg på topp-10-listan i hela 47 länder, från Europa till Sydamerika och Afrika.