Här är de sanna historierna bakom Netflix-serien 'Baby Reindeer'

"Based On a True Story" dyker ofta upp i serier & filmer med varierande sanningsgrad – Så mycket stämmer i Netflix senaste succé

När den misslyckad komikern och bartendern Donny träffar en ensam kvinna vid namn Martha som påstår sig vara advokat ändras han livs för evigt. Han bjuder henne på en gratis drink för att vara snäll och hon blir genast besatt. Donny har fått en stalker och genom seriens sju avsnitt måste han hantera hennes tusentals mejl, samtal & besök utanför hans hem & arbetsplats, samtidigt som han försöker förstå sig själv.

Den obehagliga historian i Baby Reindeer har blivit en tittarsuccé på Netflix i hela världen, men även i Sverige som också har en koppling till produktionen då Josephine Bornebusch varit med och regisserat tre avsnitt. Serien är ”Based On a True Story” och nu har mer information kommit fram om de sanna historierna bakom serien, då dess skapare och huvudrollsinnehavare Richard Gadd är mannen vars upplevelser den baseras på.

I en intervju med The Guardian gick han ut och berättade att majoriteten av storyn faktiskt är helt sann. Vissa element har fixats till för att göra det mer dramatiskt (likt de flesta serier) men är i grunden baserade på hans upplevelser från 2015, då en kvinna började förfölja honom.

Vem var stalkern?

People har grävt djupare i Gadds liv och tagit reda på mer om hans riktiga stalker, som han tidigare berättat om i en intervju med The Times. Han bjöd henne mycket riktigt på en gratis drink i puben där han jobbade och under de kommande fyra åren skickade hon 41 071 mail och 350 timmar av röstmeddelanden, såväl som 744 tweets, 46 meddelanden på Facebook och brev på totalt 106 sidor där hon alltid kallade honom för sin ”Baby Raindeer”.

”Till en början tyckte alla på puben att det var roligt att jag hade en beundrare. Sedan började hon ta sig in i mitt liv, förföljde mig, dök upp på mina gig, väntade utanför mitt hus, skickade tusentals röstmeddelanden och mail”, sa Gadd till The Times.

Gadd har aldrig berättat vem den riktiga ”Martha” är, men har förklarat att han på något vis sympatiserade med henne då hon är grovt psykiskt sjuk. Likt i serien lyssnade aldrig polisen på Gadd i verkligheten, så väldigt få tidiga polisutredningar finns att ta del av som skulle kunna ge mer information om situationens början.

Stalkern dömdes dock till fängelse och besöksförbud, vilket bevisades med några få röstmeddelanden som var hotfulla. De tidigare tusentals meddelandena ska inte ha ansetts varit tillräckliga som bevisning.

Vem är Richard Gadd?

Likt i serien är Richard Gadd en komiker, som under 10-talet försörjde sig genom stand-up shower medans han jobbade deltid som bartender. Stalker-incidenten påbörjades 2015 och 2019, strax efter att den slutade, skrev han pjäsen Baby Reindeer som serien är baserad på.

Delar av serien inkorporerar även Gadds erfarenheter av att under sin tidiga karriär ha blivit neddrogad och våldtagen av en framgångsrik, äldre manusskribent i tv-branschen, något han tidigare tagit upp i den prisbelönta pjäsen Monkey See Monkey Do 2016.

I en intervju med The Independent har Gadd berättat om vad som motiverar honom att fortsätta skapa och hur hans traumatiska upplevelser bearbetas genom konsten.

”När man går igenom en sådan prövning som stalkning är gör det lite av ett avtryck i ens själ. Jag lever fortfarande lite i sviterna av det, helt klart, men jag antar att det är därför jag gör konst: för att bearbeta det, förstå det och försöka släppa taget om allt”, sa Gadd.