Banksys ”Devolved Parliament” säljs på auktion för 12,2 miljoner dollar

Rekord för Banksy

Den brittiska konstnären Banksys konstverk "Devoked Parliament", en satirisk oljemålning som visar Storbritanniens riksdagshus House of Commons fylld med schimpanser istället för personer, har sålts på auktion i London för ett rekordpris på 12 200 000 USD (motsvarande ca 120 miljoner svenska kronor).

Tavlan visades först upp i Bristol tidigare i mars. Den visades då upp för att markera den första Brexit-tiden som parlamentet hade missat att hålla (då Brexit hade dragit ut på tiden). Originaltavlan är fyra meter bred och är Banksys till storleken största kända tavla.

Auktionen hölls i samma rum som Banksys verk "Girl With Red Ballon" gjorde förra året. Det verket klubbades för 1,4 miljoner dollar och strimlades sedan halvt sönder precis efter att den sålts. I efterhand så steg värdet på tavlan hastigt och kom att bli ett ikoniskt ögonblick i den moderna konsthistorien. Numera heter verket "Love Is In The Bin".

Det slutliga försäljningspriset överträffade auktionshuset Sothebys uppskattning av 1 900 000 till  2 500 000 USD. Tidigare var det högsta priset som han haft på en auktion 1 870 000 USD, det verket var skapad med en annan samtida konstnär, nämligen Damien Hirst. Tillsammans skapade dem  "Keep it Spotless", en målning fylld med färgglada prickar och som Banksy lade till en spraymålad 'hotellstädare' i prickarna. Konstverket såldes i Sothebys New York 2008.

Se konstverket i bildspelet ovan.