Barbie vs Oppenheimer – Allt du behöver veta

Allt om sommarens största filmrivalitet

Sommarens två mest hypade filmer är snart här, och inte bara det, de släpps på samma dag! Förra året rapporterades det att både Greta Gerwigs Barbie och Christopher Nolans biografiska film om atombombens skapare, Oppenheimer skulle dela premiärdatumet 21 juli 2023. Ett rätt så vågat drag från båda hållen, då detta gör filmerna till direkta konkurrenter. Internet har sedan dess fyllts med memes såväl som seriösa debattinlägg om vilken film man ska välja att se först, vem som kommer vinna kassakriget och vilken som blir den bättre filmen. Här är allt du behöver veta om Barbie vs. Oppenheimer.

En komisk kontrast

I trailern till Oppenheimer ser vi gravallvarliga gubbar debattera mänsklighetens största konflikt i svartvitt fotografi. I Barbie-trailern ser vi ett gäng Barbies och Kens, alla iklädda rosa, i ett rosa Barbieland, utropa att varje dag är ''The best day ever''. Att just dessa filmer, vars ton och estetik är raka motsatsen till varandra ska tävla, har gett upphov till häftig diskurs online. Från Barbie-sidan skrivs kommentarer som ''Den ena filmen är berättelsen om 1900-talets viktigaste uppfinning, och den andra handlar om atombomben'' med glimten i ögat, samtidigt som Nolans lojala fanbase ofta tar betet.

Medan det självklart finns ett lager av ironi över hypen blir skämten ännu mer träffsäkra när man inser att filmfans har precis lika stor anledning att vara taggade på Barbie som Oppenheimer.

Två moderna mästare 

Christopher Nolan är antagligen den i folkmun kändaste moderna filmskaparen efter Quentin Tarantino. Med Dark Knight-trilogin och Inception förändrade han hur en Hollywoodblockbuster kan se ut, både visuellt och innehållsmässigt. Nu hoppas Greta Gerwig kunna göra det samma. För tro det eller ej, bakom Barbie står otroliga talanger.

Med Lady Bird och Little Women bevisade Gerwig sig som en av 2010-talets skarpaste framväxande regissörer, och nu tar hon klivet mot ordentliga blockbusters med en budget på 100 miljoner dollar. Barbie-manuset skrev hon även tillsammans med sin man Noah Baumbach, som skrivit filmer som Marriage Story och Fantastic Mr. Fox.

Killar mot tjejer?

Trots sina innovativa filmtekniker har Nolan däremot kritiserats för att skriva ytliga kvinnliga karaktärer, som oftast fungerar som ett redskap för att föra den manlige huvudkaraktärens historia vidare. Att hans största utmanare nu är en film baserad på historiens mest omtalade ''tjejleksak'' är därför ganska passande.

Gerwigs vanligtvis djupa narrativ får än att undra om Barbie är en smart film maskerande som en dum, medan Oppenheimer, likt regissörens föregånde film Tenet, är något av en ''dum smart film''?  Och är Barbie-hypen, utöver bara nostalgi för tiden då man lekte med dockorna, också i själva verket ett uppror mot pojkaktiga ''filmbros'' och deras fascination av stora explosioner? Det kanske är att övertänka det hela, men är det så omöjligt om man tänker efter?

 

Stjärnor, stjärnor, stjärnor

Vad vore filmer utan dess stjärnor? För Barbie och Oppenheimer har nog för att fylla hela himlavalvet på nytt. Först och främst är Margot Robbie (I, Tonya, Suicide Squad) Barbie. Dua Lipa är också Barbie. Likaså är Kate McKinnon (Ghostbusters, SNL), Issa Rae (Insecure, Awkward Black Girl) och många fler. Då alla som bor i Barbielandet antingen är en Barbie eller en Ken spelar de flesta varianter av de två karaktärerna. På Ken-sidan ser vi framförallt Ryan Gosling (Drive, La La Land), men också John Cena (Fast & Furious 9, WWE) och Simu Liu (Shang-Chi and the Legend of the Ten Rings).

Oppenheimer matchar detta med en sinnessjukt lång rad A-listers, med Cillian Murphy (Peaky Blinders, Inception) som J. Robert Oppenheimer själv i spetsen, medan Emily Blunt (SicarioA Quiet Place) spelar fysikerns fru Kitty. 

I övriga roller ser vi Robert Downey Jr. (Iron ManTropic Thunder), Matt Damon (Jason Bourne, Good Will Hunting), Florence Pugh (Midsommar, Little Women), Rami Malek (Mr. Robot, Bohemian Rhapsody), Casey Affleck (Ocean's Eleven, Interstellar), Kenneth Branagh (Tenet, Murder on the Orient Express), och Benny Safdie (Good Time, Licorice Pizza). Vi får även lite svensk representation i och med Gustaf Skarsgårds (Ondskan, 438 dagar) inblandning, i rollen som fysikern Hans Bethe.

 

Soundtrack

I samband med Nolans förra film, Tenet, släppte Travis Scott singeln ''The Plan''. Denna gång verkar det inte som om någon artist bjudits in. På denna front vinner Barbie, som kommer med ett helt album. En varierad grupp artister, däribland Charli XCX, Tame Impala, Khalid, The Kid LAROI och Lizzo kommer medverka med en låt var. Ice Spice och Nicki Minaj fick äran att göra en remix på Aquas klassiker ''Barbie Girl'', som redan nu finns ute på samtliga streamingtjänster.

Vilken film ska du se först när filmerna har premiär ?