Biggie Juke släpper EP:n 'Back to Back'

Gästinhopp från 2.clock, Robbz x Brookz och Jiggz

2017 släppte Biggie Juke från Tensta sitt första riktiga projekt – EP:n Big Man Big Plans. Han är en del av Team Platina tillsammans med artister som Z.E, Jiggz och Nigma. Han har själv kallat sig för ”gatans röst” och är känd för att berätta om händelser i sin omgivning och saker han gått igenom. Under veckan släppte han låten ”Bonapetite” ft. Rami, vilket värmde upp fansen inför hans nya EP BACK TO BACK. Under helgen släpptes 6-spårsprojektet med gästinhopp från 2.clock, Robbz x Brookz och Jiggz. För produktionen står IAN, 13rabbitz, Mackan och Beats By Kzm.

 

”Lifestyle i musiken brorsan vem i Sverige kan / Team Platina vi e Sveriges number one”

 

Musiken har alltid betytt mycket för Biggie Juke och att han själv valde den vägen var mycket tack vare vänner i hans omgivning. Han har känt Z.E, som är en av nyckelpersonerna i Team Platina, sedan han var liten och under uppväxten lärde han även känna Gringo som senare blev hans manager. Snabbt blev han en del av Team Platina och började skapa musik. Efter att ha släppt ett antal singlar under fjolåret följer han upp med sin andra studio-EP BACK TO BACK. Projektet inleds med den knappt 2 minuter långa låten ”INTRO” som är en hyllning till Team Platina och 163.

Skivan har ett tydligt, amerikanskt, West Coast-sound vilket känns som ett medvetet val från en artist som kommer från just Västerort. Råa verser levereras med ett nästintill aggressivt flow över långsamma, men samtidigt hårda och djupa spår. På den andra låten ”FREESTYLE” sjunger han om hur han gått från att vara ”ghettokänd” – till en av Sveriges största. Det medryckande spåret ”GLIDER” är en låt som känns som gjord för att lyssna på i en bil. I refrängen nämner Biggie Juke Rick Ross, vilket både kan vara den amerikanska rapparen vid samma namn eller den ikoniska kokain-handlaren Ricky ”Freeway” Ross som var aktiv under 80-, 90-talet. På spåret hintar han även om att han kommer släppa en platta inom en snar framtid.

 

 

På den fjärde låten ”HATA MATTE, ÄLSKA PENGAR”, hörs ett gästinhopp från nykomlingen 2.clock, en rappare som startade independent och nu driver sitt egna skivbolag Winning Team. Han gjorde debut med singeln ”Gå Loss” och har även hörts gästa ”HÄNGERUME?” från Z.E’s album 10 STEG FÖRE. Låten har ett tydligt trap-beat med elektoniskt piano och 808’s som skapar ett hårt, nästintill metalliskt sound. Det nästkommande spåret är det som sticker ut mest på EP:n. På ”NO FAKE SHIT” är duon Robbz x Brookz featured. I en tidigare intervju med killarna berättade de att Biggie Juke varit en viktig förebild. Självklart kombineras deras utmärkande drill med Biggie Jukes råa sound. EP:n’s sista låt låt ”WHIPPIN UP” gästas av Jiggz. Det blir en betydelsefull sång då gästartisten, som också är en del av kollektivet Team Platina, för tillfället avtjänar ett fängelsestraff. Biggie Juke avslutar EP:n med ”Free Jiggz”, något han även hörs säga på flera av de tidigare spåren från BACK TO BACK. Låten blir därför en hyllning till vännen och kollegan. Den handlar även om att kämpa hårt för det man vill ha när inget kommer serverat med silversked.

BACK TO BACK är ett oerhört starkt projekt, och kommer utan tvekan bli en betydelsefull milstolpe i Biggie Jukes karriär. För varje släpp känns han mer och mer bekväm i sin roll som artist och har hittat ett väldigt eget sound på den svenska hiphop-scenen. Han kombinerar OldSchool/West Coast-vibbar med en modern touch och inslag av trap. Dessutom är han en skicklig textförfattare och förmedlar sin bild av verkligheten genom sina verser. Förhoppningsvis kan vi snart få höra ett album från Västerorts-rapparen Biggie Juke, som har potential att bli en av framtidens hiphop-ikoner.

Lyssna på BACK TO BACK  nedan.