Blen tar sig från skuggan och in i rampljuset med "Större än oss"

Blen gör allt annat än att "blenda in".

R’n’B- och soulsångerskan Blen släpper debut-EPn Större än oss. 2018 avslutades med en spelning på Way Out West samt med release av singlarna “Melanin” och “Nära dig”. I och med det tar hon steget in i rampljuset som fullfjädrad soloartist, redo att stå på egna ben.

Större än oss, producerad av Masse Salazar, är en blandning av all den musik Blen växt upp med samt personliga berättelser och politiska texter ur en ung kvinnas perspektiv. Sjuspårs-EPn blir hennes första samlade studioprojekt och släpps via Redline Recordings. Det är med en tydlig självsäkerhet som Blen kanaliserar personliga livserfarenheter in i musiken. På större än oss, en produktion som sammanlänkar R’n’B och soul med pop och hiphop, delger Blen sin bild av verkligheten.

Blen har rötter i Etiopien, är uppväxt i Skärholmen i Sverige och har pluggat i USA. Redan vid 9 års ålder började hon skriva låttexter. Såväl uppväxt som familj har varit betydande inspirationskällor i skapandet av EPn. Politisk medvetenheten samt ett framträdande kvinnligt perspektiv genomsyrar musiken. Blen kritiserar och bryter de samhällsstrukturer hon lever i. Hennes politiska engagemang är starkt inspirerat av pappan som var politisk flykting och del av oppositionen i Etiopien. Familjen tvingades fly till Sverige där Blens pappa senare startade en politisk radiokanal för den etiopiska diasporan. Även kvinnliga förebilder som Blens mamma och syster har varit viktiga inspirationskällor.

 

”Mamma har så länge jag kan minnas haft två jobb för att hjälpa till att försörja familjen, samtidigt som hon och pappa delat på barnuppfostran. Mammas förmåga att klara av tuffa saker på ett sätt som ser ‘enkelt’ ut är något jag fortfarande inte kan greppa. Hon lärde mig tidigt att jobba på mitt självförtroende genom att bara vara den hon är. Min syster är en person som jag värderat högt sedan tidig ålder. Likt mamma gör hon allt med ett sånt driv och passion att man inget annat vill än att förbättra sig själv” , berättar Blen.

 

Musiken har alltid funnits med Blen. Storasystern fick henne att lyssna på modern amerikansk R’n’B medan föräldrarna inspirerade till soul och jazz samt etiopisk/amharic musik. I början av karriären höll Blen sig ofta i bakgrunden. Hon agerade backup-artist åt kända namn som Ison & Fille och Labyrint. När hon 2016 signades till Redline Recordings jobbade hon nära Moms, Masse och Salla. Då fick hon frågan om hon verkligen ville vara bakgrundssångerska resten av livet. Svaret blev ett solklart- nej.Med stöd från vännerna på skivbolaget och tack vare tidigare artistsamarbeten hade Blen alla verktyg i ryggsäcken som krävdes för att bygga något eget. Större än oss representerar därför nästa fas i hennes solokarriär och bidrar till utvecklingen av Blens unika artisteri.

Blen har en av de självklaraste R’n’B-rösterna på den svenska popscenen just nu. Hon är känd för låtar som “Katching” (ft. Gee Dixon & Moms) och “Bra man” (ft. Aki). Trots att låtarna innefattar samhällskritik, glimrar hennes musik av hopp. Nu får Sverige lära känna Blen, artisten som gör allt annat än att “blenda in”. 

Missa inte att Blen och Aki beger sig ut på en miniturné tillsammans med Payday Sweden i Malmö, Göteborg och Stockholm.

Lyssna på ”Större än oss” nedan!