Stockholmsbaserade konstnären och artisten Paul ”Boko Yout” Adamah har på kort tid gått från bytet från tidigare artistnamnet Khan-Ji till att bli ett av svensk undergrounds klarast lysande stjärnor. Med sin egensinniga blandning av elektroniska och analoga musikgenrer, som han själv kallar ”afro-grunge”, har han på bara fyra singlar hunnit vara förband åt bland andra den Grammisvinnande gruppen Viagra Boys.

När han nu släpper sin efterlängtade debut-EP AS SEEN ON TV är det med denna råa och unika genre-mix uppdragen till max, med mycket av den ångestdrypta energi som grunge karaktäriseras av i sitt framförande. Varje spår presenteras som en kanal i det fiktiva TV-nätverket Boko Communications, vilket fungerar som en metafor för alla de upplevelser som han gått igenom i sitt liv i egenskap av att vara en ung, svart, queer man.

”Tidigare i mitt liv har skam, religiösa värderingar och internaliserad homofobi hindrat mig från att skapa på ett uppriktigt sätt”, säger Boko Yout.

”Det var först när jag insåg hur mycket uppfattningarna om svart maskulinitet påverkar mig som jag kunde börja frigöra mig från dem. Idag är mitt skapande ett sätt att bearbeta skammen och de inlärda beteenden som ofta kommer med att vara svart och queer”, fortsätter han.

Foto: Hoopdiggas

EP:n släpps via Broder Johns skivbolag Hoopdiggas Recordings, en artist som Boko tidigare öppnat för vid ett flertal tillfällen. Bokos liveshower har fått ett nästan mytiskt (eller ökänt) rykte för sin vilda energi. Med inslag av alla möjliga instrument, hans maskotar tillika handdockor Gooch & Glinda, liveband och i vissa fall fiskar.

"Jag behöver utforska alla mina sidor för att ta kontroll över mitt eget narrativ och skapa den representation jag önskar att jag hade när jag växte upp. Med det sagt har jag fortfarande en lång hike framför mig", säger Boko om sitt konstnärliga uttryck.

Du kan catcha Boko Yout live på dessa platser i sommar, med flera eventuella bokningar på väg.

14 jun Trädgården Live Sessions, Stockholm
15 jun Brilliant Minds, Stockholm
28 jul Storsjöyran, Östersund
1 sep Powerpose FM Festival, Umeå

Lyssna på ”AS SEEN ON TV” på Spotify!