Cannabisinnehav blir lagligt i Tyskland

Beslutet togs genom en omröstning i riksdagen under fredagseftermiddagen – så kommer lagen att funka i Tyskland

Under fredagseftermiddagen den 23:e februari 2024 skrevs rättslig historia i Tyskland då landet för första gången någonsin röstade ja till att legalisera Cannabisinnehav. Genom en omröstning i förbundsdagen, landets riksdag, röstade majoriteten för att göra innehav av en viss mängd av plantan laglig, rapporterar AP.

Målet är att bekämpa den svarta marknaden och bättre skydda ungdomar, enligt hälsominister Karl Lauterbach. Ett argument som oppositionen ska ha varit starkt kritiska till.

”Hur vi än gör kan vi inte fortsätta så här. Man kan stoppa huvudet i sanden, men det kommer inte att lösa ett enda problem”, säger Lauterbach till AP.

Från och med den 1:a april 2024 blir det lagligt för tyskar över 18 år att både röka cannabis och inneha upp till 25 gram av den tidigare narkotikaklassade plantan på allmän plats. I hemmet får man ha upp till 50 gram, men mer än så är ännu inte specificerat.

Marknaden kommer att vara reglerad, likt andra berusningsmedel i landet. Den som vill köpa cannabis måste bli medlem i en särskild cannabisklubb, som får ha max 500 medlemmar och bara odla för medlemmarnas privata konsumtion. Klubbarna ska dessutom behöva ha en viss licens och kan inte öppnas utan en noggrann kontrollprocess.