Väntan är över – Cherrie släpper ”Araweelo”

Albumnamnet är inspirerat av somalisk härskarinna.

Sherihan, mer känd som Cherrie, släpper äntligen albumet Araweelo som först var planerat att släppas 1 juni. Artisten valde dock att skjuta fram releasen med anledningen av den muslimska högtiden Ramadan, vilken många av hennes lyssnare firar världen över. Därför släpptes albumet i dag, den 15 juni. Men som vi brukar säga, den som väntar på något gott väntar aldrig för länge …

Nostalgi och R’n’B

Med sin mjuka röst och R’n’B-sound har Cherrie tagit, inte bara Sverige, utan hela världen med storm. Under fjolåret kom den populära singeln “163 För Evigt” med Z.E, vilken senare fick en remix med ingen mindre än Kehlani. Dessutom har artisten släppt låt med samt gästat Stormzy på hans UK-turné, medverkat i SVT Edit-serien “Ut ur mörkret”, och uppträtt på den amerikanska musikfestivalen Boston Calling tillsammans med IKEA Today. I Boston blev det tydligt att svensk hiphop gick hem även på ett internationellt plan. Språk är något väldigt universellt och vilket språk en artist sjunger på spelar mindre och mindre roll. På Cherries nya platta finns dock två bonustracks på engelska vilket tyder på att hon nu breddar sig till en större, internationell publik. 

För en månad sedan släppte Cherrie singeln “Det slår mig ibland”, producerad av Filip Hunter och skriven ihop med Sonny Fahlberg från Norlie & KKV. För att bygga upp spänningen inför releasen släppte artisten videon till den nostalgiska låten “Känns Som 05’”, från det kommande albumet, under gårdagen. I videon är Cherrie tillbaka på skolgården i Rinkeby, förorten där hon växte upp. 

 

 

Araweelo, Cherries andra album sedan Sherihan som släpptes 2016, är ett R’n’B-album och artistens mjuka röst sätter lyssnarna i en euforisk trans. På plattan finner vi en låten “Kärt barn”, som är skriven tillsammans med rapparen Ozzy (aktuell med albumet Ett öga rött) och Guleed. Låten är känsloladdad och handlar om att förlora en förälder, något som alla tre artister kan relatera till. Albumnamnet däremot inger styrka och fungerar likt ljuset i tunneln  – Araweelo är nämligen namnet på en somalisk härskarinna.

“När vi var småbarn brukade man berätta om henne som läskig, men jag tyckte alltid att hon var inspirerande. Efteråt har jag insett att hon var en beskyddare för sitt folk, men också att den här feminina energin är det som behövs för att den här världen ska hållas balanserad. Sedan gjorde hon lite sjuka grejer också, hon brukade typ kastrera män”

– Cherrie i en intervju med GP.

 

Trots stor internationell framgång glömmer Sherihan aldrig bort vart hon är uppväxt – Rinkeby, Västerort. Förmodligen är det artistens konstanta ärlighet och autencitet som gör att så många människor kan relatera till hennes musik. Hon har alltid visat stor kärlek och uppskattning till sina fans. I en Instagram-post berättar hon om förändringen som skett i hennes artisteri från debutalbumet Sherihan till dagens läge då hon är en internationell artist, aktuell med sitt andra album. Livet i rampljuset kan vara en balansgång mellan lycka och ångest. Mellan spelningar och panikattacker. Araweelo är tillägnad alla fans som funnits där för henne genom såväl motgång som framgång, och för alla dem som gråtit ut till Sherihan.

Jag älskar er. Jag är så tacksam för att ni har varit där för mig de här senaste åren och därför känner jag att jag måste vara ärlig mot er.. ni som lyssnar och stöttar mig i allt jag har gjort hittils 🌸Jag ska släppa mitt album om mindre än 2 veckor och det har inte känts helt hundra. Inte över skapandet.. att göra det här albumet har varit det mest givande och bland det roligaste jag gjort hittils. Men jag känner saker jag aldrig kände när jag släppte ”Sherihan”. Kanske för att musiken var min sista utväg och att jag inte hade några förväntningar förr. Idag har det här blivit lika mycket ett jobb som att följa sin dröm och det stör mig. Att vara 100% independent och driva ett bolag och konstant reinvestera i princip allt man tjänar tillbaks in på sin dröm är lika mycket jobbigt som det ger mig kraft. Oftast är jag lycklig, men ibland är jag så stressad att jag får panikattacker. Ibland är jag osäker, jag får prestationsångest och blir orolig över framtiden. Ibland undrar jag om jag någonsin kommer kunna bygga min pappas drömhus i Somalia han aldrig fick se innan han gick bort.. Ibland undrar jag om ni kommer ta in alla ord jag sjunger så som jag önskar att det ska beröra er. Jag har varit i minst två länder varje månad det här året, ibland trippelt så mycket, samtidigt som jag har skapat den bästa musiken jag gjort hittils. Så jag är stolt, samtidigt som jag har oro i mitt hjärta. Jag kanske reser och jobbar för mycket, det här kanske är oundvikligt så här långt in i ens karriär. Jag vet inte 100% var det kommer ifrån men jag vet en sak. Jag har aldrig behövt gå längre än till mina dms för att komma ihåg vad för plats jag har i världen. Ni uppmuntrar och lyfter upp mig varje dag genom era meddelanden när jag känner mig som mest nere. Och ni som har gråtit ut till ”Sherihan”.. min största dröm är att vi ska kunna andas ut och le tillsammans till ”Araweelo”. Jag släpper mitt andra album ”Araweelo” på mitt egna bolag Araweelo den 15e juni. Ozzy sa till mig en gång att min styrka påminner honom om hans mammas styrka. Det som bara en äkta Araweelo kan besitta.. Ni har alltid en syster i mig.

A post shared by CHERRIE (@chvrrie) on

Sherihan fortsätter leverera solklar R’n’B. Vackert, sårbart och ärligt. Visst finns det en tyngd i Cherries röst, men den övervägande känslan är trots allt hopp. I höst ger sig R’n’B-sångerskan ut på turnén BORN. LIFE. DEATH. TOUR. I höst hittar du henne i Skåne under Malmö Live!