Vad är Clubhouse? Så fungerar den nya appen

Här är allt du behöver veta om den hypade samtalsappen

Ingen kan ha missat all hype kring den nya appen Clubhouse de senaste dagarna. Appen är nog ny för många, men sanningen är att den lanserades redan i april 2020. Dopest har gjort sitt bästa för att sammanställa allt du behöver veta om det nya forumet.

Just nu är Clubhouse exklusivt, dels är det bara för Iphone-användare, men det är också en “invite only”-applikation. För att kunna få en inbjudan till Clubhouse måste du få en inbjudan av någon som redan är medlem. Clubhouse har dock begränsat antal inbjudningar som medlemmarna har. Nya medlemmar får 1 invite, men ju mer du använder appen desto fler inbjudningar får du.

Clubhouse är en röstbaserad social media-applikation, vilket betyder att man inte kan skriva chatter, spela videor eller skicka bilder. Det är som ett telefonsamtal som alla kan kan gå in och delta i. Appen består av olika rum som alla döpta efter teman – som kan vara allt från musikquiz till politik. Appen frågar användaren efter information om ens intressen och ju mer information man ger appen om sina intressen, desto fler samtalsrum och individer rekommenderar appen att man följer eller går med i. Rummen kan vara upp till 5000 människor samtidigt. Så om man hamnar i ett stort Clubhouse-rum så kan man inte förvänta sig att man alltid får ordet. Istället blir man en åskådare som får lyssna på de utvalda talarna.

Användare kan även skapa rum mellan sig och sina vänner och prata om vad som helst. Inne i alla rum finns det moderatorer, där den som startat rummet blir moderator och sedan kan utse andra moderatorer att styra rummet med. De enda som kan prata och höras i rummet är moderatorerna, och de moderatorerna valt att ta upp på “scen”. När användare går in i ett rum hamnar du i publiken, och för att hamna på scen måste man räcka upp handen via en knapp, och då väljer moderatorerna ifall de vill bjuda upp en för att prata eller inte.

På appen kan du hitta allt från namn som 21 Savage, Drake, Virgil Abloh, Elon Musk och Oprah, till lokala politiker och artister som Jireel, Zara Larsson och 1.Cuz. Detta har lett till enorma diskussioner i en rad olika ämnen. Clubhouse har även på senare tid förbjudits i Kina och granskats i Tyskland då en dataskyddsmyndighet granskar ifall appen följer EU:s lagar. När användare blir medlem på Clubhouse väljer vissa att dela med sig av kontakterna i telefonen. Det gör att Clubhouse kan samla information om personerna i ens adressbok som inte har konto på Clubhouse.

I februari stod det klart att appen hade 2 miljoner användare världen över. Även företag har börjat visa närvaro i appen, Clubhouse har även meddelat att man hoppas på att utveckla fler funktioner inom kort.

Håll även utkik på appen på fredag då Dopest kommer diskutera veckans musiksläpp i ett rum.