Då kommer Coppolas storfilm 'Megalopolis' på bio

Francis Ford Coppolas passionsprojekt Megalopolis har hittat hem hos Lionsgate, som kommer att distribuera filmen i USA. Filmen, som hade världspremiär på filmfestivalen i Cannes förra månaden men saknat en amerikansk distributör, kommer släppas 27 september. Detta ger oss en ledtråd för när filmen har svensk premiär, med Njutafilms som distributör.

Coppola ligger bakom filmer som Gudfadern, Apocalypse Now och Bram Stoker’s Dracula, och har försökt få ut Megalopolis sedan 90-talet. Men budgetproblem, 9/11-attackerna och bortgångna skådespelare har drygat ut väntan i över 20 år. Under åren har alla från Nicolas Cage, Robert De Niro, Al Pacino, Leonardo DiCaprio samt Sopranos-stjärnorna Edie Falco och James Gandolfini varit kopplade till projektet. 

Tillslut fick den åldrande regissören nog av att sitta stilla i väntan på fler vita hårstrån och sålde stora delar av sina vingårdar. På så sätt kunde han hosta upp nog pengar privat för att finansiera jätteprojektet utanför Hollywoodsystemet. Med en budget på 120 miljoner dollar kan filmen kallas en av de dyraste indiefilmerna någonsin.

Filmen utspelar sig i ett dystopisk storstad kallad New Rome, vars dekadens drivit staden nära en total kollaps. Handlingen, och civilisationens dystra utsikter, ska spegla det romerska rikets sönderfall. Här kommer Caesar, spelad av Adam Driver, in i bilden. Caesar är en idealistisk arkitekt med förmågan att kontrollera tiden, som har stora planer på att omvandla New Rome till en sann utopi. Stadens korrupte borgmästare Cicero, spelad av Giancarlo Esposito, vill motarbeta Caesar till varje pris i sitt försök att behålla status quo.

Medan filmen fick en sju minuters stående ovation vid premiären har den totalsågats av många kritiker. Samtidigt har rapporter läckt kring den kaotiska produktionen. Medarbetare ska vid ett tillfälle frågat sig ‘’Har mannen någonsin gjort en film förut?”. En ganska talande fråga, när den är riktad mot skaparen av Gudfadern.

Filmens kvalité åsido så är Megalopolis ett unikt projekt och den första och antagligen sista av sitt slag. Ett passionsprojekt på blockbusterskala, där en av tidernas största filmskapare på gott och ont fått presentera en sista kompromisslös vision.

I andra roller ser vi bland andra Nathalie Emmanuel, Aubrey Plaza, Jon Voight, Laurence Fishburne, Shia Laboeuf,  och Dustin Hoffman.