• Foto: Daniela Spiroska for Dopest
  • Foto: Daniela Spiroska for Dopest
  • Foto: Daniela Spiroska for Dopest
  • Foto: Daniela Spiroska for Dopest
  • Foto: Daniela Spiroska for Dopest
  • Foto: Daniela Spiroska for Dopest

Dave ger publiken ”Funky Friday” på en onsdag

Spana in bilderna från Daves spelning på Debaser Strand i Stockholm.

Under onsdagen intog den brittiska hiphop- och grimeartisten Dave (även känd som Santan Dave) Debaser Strand i Stockholm. 20-åringen är uppväxt i Streatham, London och är känd för samarbeten med artister som Drake, Giggs, J Hus, MoStack och AJ Tracy. Dessutom jobbar han ofta med de väletablerade producenterna Tyrell “169” och Fraser T Smith.

Aningen efter förutbestämd tid kliver Dave på scen tillsammans med sin DJ. Om någon kände sig det minsta bitter över förseningen, förändrades det snabbt av hans bländande leende, och den minst lika bländande Stone Island-västen i reflexmaterial som han bar kvällen till ära. Showen fick en intensiv och energifylld start när han framförde låten “100M’s“, vilken publiken hoppade och sjöng med till. Något som gör Dave unik, är hans musikaliska mångsidighet. Han har en förmåga att ständigt kunna röra sig mellan hårt och känsloladdat. Dave tycks besitta två olika personligheter: den tuffa Dave som sjunger om pengar och tjejer över stark bas och hårda beats, samt en mjuk Dave som gillar att spela piano, umgås med sin familj och lovar att möta alla sina fans efter spelningarna. Det är något som han själv deklarerade på scen under kvällen. “Jag har två sidor. Jag har en hård sida, men också en mjuk sida som tjejerna gillar. Jag vill visa mitt sound för alla som kanske är här med en kompis och hör mig för första gången i kväll”, berättade han innan han framförde den minimalistiska, känsloladdade och personliga låten “Hangman”.

 

  • Foto: Daniela Spiroska for Dopest

Tricket bakom hur Dave minns alla verser

“Funky friday, funky friday!”, skanderade publiken. “Funky Friday” är Daves senaste singel gästad av ingen mindre än Fredo, ett smakprov från hans kommande debutalbum.“Do you know what day it is? It's Wednesday! Ya’ll need to chill!”, skrattade han men gick tillslut med på att framföra publikfavoriten. Dave är otroligt bra på att trollbinda lyssnaren med sin dynamiska, lyriska skicklighet. Han berättade att det kan vara svårt att komma ihåg all text när han uppträder live. För att kunna göra det måste han släppa fokus på allt annat, vilket ofta leder till att han glömmer andra viktiga saker … Som till exempel passet när han ska resa eller i detta fall: alla svenska fraser han hade övat in. Som tur är hade han med sig back-up. Efter en snabb blick på ett papper i DJ-båset vände sig Dave mot publiken och sa: “Jag älskar dig”.

Under resterande del av kvällen fortsatte han att ständigt engagera publiken. När han framförde den AJ Tracy-gästade låten “Thiago Silva”, bjöd Dave upp ett fan på scen för att framföra låten tillsammans med honom. Spelningen avslutades i ren eufori med välkända hitlåtar som “Wanna Know” (vilken efter releasen 2016 senare fick en Drake-remix) och “No Words”. 

Lyssna på Dave nedan i väntan på det efterlängtade debutalbumet som förväntas släppas 2019.