Foto: Disney

Disney firar 100 år – Visar klassiker på bio

I höst har ett av världens mest klassiska filmbolag funnits i ett sekel, det firas med speciella visningar runt hela Sverige

Få varumärken har gjort ett avtryck lika stort som Disney under dess 100 år långa historia. Från några av världens första animationer, till nöjesfält och enorma filmserier, "The House of Mouse" som de ofta kallas (efter maskoten Musse Pigg) har gjort det mesta.

Biografer i hela Sverige samarbetar nu med Disney kring deras Disney100-initiativ, där biograferna får möjlighet att visa några av studions största klassiker. Biografprogrammet löper från 1:e september till och med november och anpassas efter varje enskild biografs scheman. Initiativet vill ge nya som gamla generationer chansen att se filmer de aldrig haft möjligheten att se på bio tidigare, eller som de bara vill uppleva igen.

De fem filmer som inkluderas i programmet är: 

  • “Bambi” (1942) 
  • “Askungen” (1950) 
  • “Törnrosa” (1959) 
  • “Lejonkungen” (1994) 
  • “Frost” (2013) 

"Det känns riktigt bra att tillsammans med Sveriges biografer kunna sätta upp några av våra mest tidlösa Disney-klassiker på vita dukenoch än en gång göra dem tillgängliga för biobesökare i alla åldrar", säger Hans van Rijnvd för The Walt Disney Company i Norden och Baltikum.  

Filmerna kommer att börja visas på biografer runt om i landet från och med den 1:e september tills november. Utöver bio anordnas även konserten Disney 100 – The Concert i Avicii Arena.