Don Toliver fortsätter skina på “Life Of A Don”

Ett måste för fans av psykedelisk och melodisk rap

Året är 2018 och Travis Scott har precis släppt sin efterlängtade platta Astroworld. Bland stjärnor och legendariska producenter var vi många som fastnade för den unika röst på “CAN’T SAY” och dess refräng. Mannen bakom var ingen mindre än Don Toliver, som idag är en av få signade till Travis’ exklusiva skivbolag Cactus Jack. Med debutalbumet och några hitsinglar i bagaget är “The Don” nu tillbaka med nya plattan “Life Of A Don”.

Introt “XSCAPE” lägger en mörk grund till vad som är att komma. Den igenkännbara rösten hörs sjunga romantiska rim på produktionen som i stort sätt levereras utan trummor och bas. Mike Dean, som hörs på ett flertal spår, ger oss dessutom ett fantastiskt synth-avslut som slänger in oss till spår.

På den relativt korta “5X” släpper Toliver den hypermelodiska sången och fokuserar på lite lätt studsande flows, likt det vi sett Travis – och en stor del av gamet – göra.

Nytt territorium erövras även på “Way Bigger”, där den nasala rösten läggs på hyllan för ett luftigare utförande. Han sjunger med bröstet och ger både verser och refräng mer energi tack vare det.

“Flocky Flocky” markerar albumets första gästframträdande, och detta med ingen mindre än polaren LaFlame. Underbara gitarrmelodier blandas med spacklade synths för en psykedelisk banger. Scott kommer in på andra versen, och detta med briljans. Han lägger i stort sätt en masterclass i “Travis”-soundet där tonerna studsar upp och ner – och snabbt går det.

En annan gäst som tar tillfället i akt för att visa upp sig är sångerskan Kali Uchis som levererar ängellik sång på den tidigare släppta “Drugs N Hella Melodies”. Den melankoliska gitarren, texterna, och flytet för definitivt tankarna på ikoniska spår som Astroworld’s “SKELETONS”.

Den mer ledsna vibben fortsätter på “Get Throwed”, men blir tack vare producenten Mustard en oerhört unik stund. Den mycket känslosamma pianomelodin mixas med klassiska klubb-baser och trummor – för alla med ett heartbreak och lust för dans.

“OUTERSPACE” introducerar oss till DONDA-gästande Baby Keem. På första versen väljer denna gång Keem att ta det mer åt det space:ade och melodiska hållet, till skillnad från sitt normala sound. Detta avslutas dock när han lägger kalla och hungriga bars för att avsluta. Sedan tar åter igen Mike Dean över, och ger oss ännu ett fantastiskt outro med elgitarrer, sub-baser, och synths. 

Ett av projektets absoluta höjdpunkter kommer på “Smoke”, med HVN och stjärnskottet SoFaygo. Den studsiga och catchiga ett-ordsrefrängen lägger en vacker grund för artisterna att prestera. Houston-baserade HVN flyter och skär genom beatet som en varm kniv i smör med de snabbt mjuka texterna. Därefter kommer Soundcloud-stjärnan Faygo och bryter all form av lugn, när han väljer att slakta produktionen med sin korta och effektiva vers fylld av energi.

Life Of A Don ser vi hur Don Oliver fortsätter bygga på sitt reverb- och trippiga sound. Han hörs utnyttja sin sång på det sätt vi alla älskar, men utforskar även både lågmäldare och starkare röster. För fans av Travis och psykedelisk rapp är albumet inte att missa.

Följ Dopest för mer info om Don Toliver och kommande släpp…