Donald Trump vill stämma svensk filmregissör för 'The Apprentice'

Ali Abassi är en av svensk films största stjärnor i Hollywood – nu hotar den forna presidenten hans senaste film 'The Apprentice'

Under måndagen den 20:e maj 2024 hade filmen The Apprentice världspremiär på den 77:e filmfestivalen i Cannes. Filmen, som är regisserad av svensk-iransk-danske Ali Abbasi, ser Sebastian Stan (känd som Marvels Winter Soldier) i huvudrollen som en ung Donald Trump på väg upp inom den amerikanska affärsbranschen. Hans mentor Roy Cohn gestaltas av Jeremy Strong (Kendall Roy i Succession).

Filmen ska enligt AFP (via Omni/TT) kunna beskrivas som en historia om våldtäkt, impotens, flintskallighet och svek när Trump målas upp som en ”klassresenär” under 70- och 80-talet. Filmen fick en nästan tio minuter lång stående ovation efter premiären i Cannes, men alla verkar inte varit lika nöjda.

Donald Trump själv hotar nämligen med att stämma Ali Abassi och produktionen bakom filmen, som han genom presidentvalskampanjs talesperson Steven Cheung kallar för lögner från ”personer som låtsas vara filmskapare”.

”Det här skräpet är rena påhittet och underblåser lögner som för länge sedan har blivit avfärdade”, säger Cheung i ett uttalande till AFP.

Abassi har tidigare erkänt till Vanity Fair att han medvetet överdrivit aspekter inom filmen för att göra en ”punkversion av en historisk film och inte vara så detaljerad när det kommer till vad som är rätt eller fel”. Händelser ska delvis vara baserade på verkliga historier och/eller rykten, men med det främsta målet att chockera och underhålla.

Under tisdagseftermiddagen svarade han även på Trumps kommentarer i en intervju med SVT.

”Jag tror inte att Trump nödvändigtvis skulle ogilla filmen, men jag tror inte heller att han skulle gilla den. Jag träffar honom gärna för att se filmen och ha ett snack efteråt”, säger Abbasi.