DOPEST guide till festivalsommaren 2018

Summerburst, Way Out West, Uppsala Reggae Festival, Popaganda

Uppdaterad: Här uppdaterar vi det som händer under festivalsommaren, i Juli är det dags för Storsjösyran och Peace & Love och Uppsala Reggea Festival.

 

Juni är äntligen här och festivalsäsongen drar snart igång. Dopest har listat de festivaler i Sverige som vi vill besöka i sommar. Och guidar dig igenom de artister du inte får missa under deras Sverige-stopp.

Summerburst 

Var: Stadion, Stockholm
När: 15–16/6

Beskrivning: Årets upplaga av Summerburst innehåller en rad artister som förväntas erbjuda riktigt bra DJ-set för oss som lyssnar mer på Migos än Swedish House Mafia. Säg vad ni vill om en publik bestående mest av nyexaminerade gymnasiestudenter från Stockholm. Men årets headline består av ingen mindre av Diplo (1/3 av Major Lazer duon), som alltid drar igång publiken rejält med en blandning av dancehall, senaste hiphop-musiken och hans egna topplist-låtar. Line-up:en består även av A-Trak som åkt på turné med Kanye West.

Tre största artisterna: Diplo, Axwell v Ingrosso, Alan Walker
För dig som: Verkligen vill dansa in sommaren till de stora hitsen, och vet vem som är vem i Swedish House Mafia

Ha på dig: Färgglada pastell-solglasögon och ett öppet sinne

Storsjöyran

Var: Östersund
När: 27–28/7

Storsjöyran festival 2018

 

Beskrivning: Storsjöyran även känd under namnet Yran ses som Sveriges äldsta musikfestival och grundades redan 1963 och återskapades år 1983. Yran består av en mix av internationella och svenska artister – men även nya och oväntade artister. Varje år uppträder runt 50 grupper på åtta scener.

Tre stora artister på postern: Zara Larsson, KRAFTWERK 3D, KALIFFA
För dig som: Vill njuta av att se svenska och internationella artister  på scen
Ha på dig: Avslappnad outfit

 

Peace & Love

Var:  Borganäsvägen 39, Borlänge
När: 5–7/7

Beskrivning: Peace & Love beskriver sig själva som Sveriges mysigaste festival. Festivalen är en musik- och kulturfestival i Borlänge som år 2009-2012 var Sverige största festival med över 50 000 biljetter sålda. Förra årets upplaga lockade 35 000 besökare dem tre dagarna festivalen pågick. Peace & Love lägger mycket fokus på Svenska artister.

Tre stora artister på postern: Oskar Linnros, Jireel, Molly Sanden, Z.E
För dig som: Vill njuta av att se svenska artister på scen
Ha på dig: Avslappnad outfit

Uppsala Reggae Festival 

Var: Uppsala
När: 27-28/7

Beskrivning: Efter ett uppehåll återvänder Skandinaviens första och största reggaefestival. Festivalen lockar besökare från hela norden till samma plats som åren dessförinnan - Uppsala. I år presenteras en line-up bestånde av några utav världens största artister och DJs inom reggae, danchall och roots, något som inte får missas.

Tre stora artister på postern: Jimmy Cliff, Tarrus Riley, Kaliffa
För dig som: Vill ha en nice stämning och se några av genrens största artister
Ha på dig: Bekväma skor och en avslappnad outfit

 

Way Out West 

Var: Slottsskogen, Göteborg
När: 9–11/8

Beskrivning: Way Out West har blivit ett hipsterparadis och den nya stockholmsveckan för millenniums. Händelserna runt om festivalen har blivit nästintill lika stora som festivalen själv. Många åker till Göteborg bara för att hänga på Stay Out West och eventen runt om. Stay Out West borde nästan få en egen rubrik, då många riktigt bra artister spelar där. Så, vårt tips är att hålla ett öga på artisterna även på SOW.

Tre poster namn vi vet nu: Kendrick Lamar, Brockhampton, IAMDDB
För dig som: Vill vara där det händer och synas på streetstyle bilder
Ha på dig: Det allra senaste som det skrevs om på Hypebeast. Gärna YEEZY cream white samt ett Off-White bälte(funkar även med väska) och ifall det regnar: Stutterheim jackan.

 

Popaganda

Var: Eriksdalsbadet, Stockholm
När: 31/8–1/9

Beskrivning: Popaganda är inte störst och vackrast, men kan ibland vara en bra avslutning på sommarens många andra festivaler och konserter. Hittills har dem inte släppt så många akter, men åren innan har både Lorentz och Madi Banja haft stora scenen. Förhoppningsvis släpps fler R'n'B- och rap-akter längre fram.

Tre affischnamn: First Aid Kit, Franz Ferdinand, Veronica Maggio
För dig som: Vill kunna ta tunnelbana till festivalen och sen kunna ta en sväng förbi Sneakers and Stuff vid Skanstull, mellan akterna.
Ha på dig: Vardagsoutfit