DOPEST LISTAR: 10 Snyggaste tröjorna under Fotbolls-VM 2022

Historia blir temat på årets VM-tröjor

Med drygt tre veckor kvar till fotbolls-VM så har DOPEST listat 10 snygga matchtröjor som några av de deltagande nationerna kommer bära. Historia och symbolik är ett genomgående tema i år. Totalt gör 9 varumärken tröjor för de 32 lagen där adidas, Puma och Nike står för 26 stycken och 6 mindre varumärken gör en tröja var. Se listan nedan!

Ecuador (Borta)

Ecuadors matchtröjor brukar oftast vara enfärgade men den här gången har man tagit fram ett mönster på hela framsidan som är inspirerat av Inka-folket. Vackert!

 

 

England (Borta)

Det är fascinerande hur de lyckats få till en så ful hemmatröja men samtidigt en så otroligt snygg bortatröja. Rött och blått går alltid hem, tillsammans med den stiliga kragen blir det full pott! Engelsmännen får hoppas att ”It’s coming home” i rött istället för vitt.

 

 

Danmark (Borta)

Hummel som är huvudsponsor av Danmarks tröjor har kommit ut med ett starkt meddelande på deras sociala medier där de skrev ”Vi vill inte vara synliga under ett mästerskap som har kostat tusentals liv”. Det har lett till att Hummel bara har deras klassiska symbol i samma färg som matchtröjan på tröjans axel.  Innanför tröjan står det även “EN DEL AF NOGET STØRRE”. En helt svart tröja kan aldrig gå fel.

 

 

Mexiko (Borta)

Mexikos bortatröja har tagit stor inspiration av Quetzalcóatl som är en central gestalt hos mayafolket i Mexiko. Förbundet har dessutom ”moderniserat” sin förbundslogga inför årets VM. Pluspoäng för nationalhistoria på tröjorna!

 

 

Belgien (Borta)

Vad vore en Dopest lista utan musikinslag? Belgiska förbundet gick tidigare i år ihop med Adidas samt deras största musikfestival Tomorrowland och skapade en capsule-kollektion. Kollektionen ledde till en livfull tröja med ”LOVE” tryckt på baksidan.

 

 

Brasilien (Borta)

Brasiliens matchtröjor är bland de första man tänker på när man tänker på VM-tröjor. De har sina klassiska gul, blå och gröna färger till varje VM-upplaga. Den här gången kör man som vanligt med Brasilien-blått fast den här gången med inslag av grönt Jaguarprint på ärmarna. Snyggt!

 

 

Sydkorea (Borta)

Sydkorea har genom åren haft väldigt annorlunda bortaställ och det blir inte annorlunda till VM i Qatar. De presenterar en flerfärgad tröja som ger oss 90-tals vibbar. Färgerna Sydkorea valt är inte en slump dock. Färgerna är en hyllning av Taegeuk som är symbolen i mitten av den Sydkoreanska flaggan som representerar balansen mellan jord (röd) och himmel (blå).

 

 

Senegal (Hemma)

Puma har i år gjort liknande matchtröjor till samtliga VM-länder. Men lejonen från Senegal med Sadio Mané i spetsen drar det längsta strået tack vare färgkombinationen gul, grön, röd och vit.

 

 

Japan (Hemma)

Japan har som vanligt en väldigt snygg tröja, kanske den snyggaste de någonsin gjort. Tröjan är gjord ihop med Adidas och är inspirerad av deras traditionella origami (pappersfigurer i 3D). Det är en hyllning till deras VM-ceremoni från 2022 där hela invignen avslutades med att arenan översvämmades med just origami-figurer.

 

 

Tunisien (Tredjeställ)

Kappas bidrag till matchtröjor de senaste året har varit starkt (Venezia i Serie A). Nu till VM gör de ingen besvikna när de presenterar Tunisiens tredjeställ. Mönstret som vi ser på tröjan är inspirerat från Antikens Karthago general Hannibal och färgschemat från Tunisiens olivindustri går ihop perfekt. Frågan är om vi kommer få se Tunisien spela i den här tröjan?

 

 

Vilken tröja tycker ni var snyggast? Fotbolls-VM i Qatar startar 21 november där värdnationen Qatar tar emot Ecuador klockan 17.00. Samtliga matcher kommer sändas på TV4/CMore och SVT/SVT Play.