DOPEST Testar: NBA 2K23 – basketspelet med allt

Det mest verklighetstrogna spelet hittills

Som vanligt när ett sportspel släpps så dyker oftast kommentarer som "samma spel varje år" (vilket stämmer om vissa spel) men låt det inte lura dig. NBA 2K23 är ett kärleksbrev till nya fans men också till de nostalgiska och mest insatta basketfansen. DOPEST har testat spelet och har tagit ut tre delar från det populära basketspelet med både fördelar och nackdelar.

Jordan Challenge

Spelet erbjuder dig 15 Jordan-utmaningar i dokuemntärfilm-stil som du får testa att återskapa några av Michael Jordans största ögonblick. Du startar redan 1982 i NCAA-mästerskapet med North Carolina universitetet och avslutas med hans sista match som vinner honom mästerskapet mot Utah Jazz 1998.

Poängen är som sagt att du ska återskapa Michael Jordans prestationer från varje enskild match. Tillexempel ska du göra 16 poäng i NCAA-mästerskapet och varje match har sin egna retro-filter som matchar varje era. Även ifall du (precis som jag) inte levde under Jordan-eran så har vi nog alla koll på Michael Jordan och kollat på olika dokumentärer. Spelläget är väldigt nostalgiskt och utfört exemplariskt av utvecklarna.

MyCareer & The City

2K är kända för sitt karriärläge och har för årets upplaga lagt ned mycket tid på MyCareer. Egentligen läggs tiden mestadels på det som händer utanför själva basketmatchen.

Du startar spelet som "MP" en kille draftad i första rundan som försöker vinna fansens hjärtan och förtroende. Du har din ärkefiende som kommer "trashtalka" dig under lägets gång och bygga en rivalitet. Du kommer kunna skapa dig en karriär utanför basketen via dina AI-vänner samt agenter som hjälper dig forma din karriär och vad du ska skriva på dina sociala medier. Du kommer få möjligheten att bli rappare tillsammans med Dreamville om du genomför alla stegen för att bli en världsstjärna.

Att skapa en spelare, få honom tillräckligt bra för att konkurrera på NBA-scenen och framförallt online kommer vara antingen väldigt tidskrävande eller dyrt. Om du bara är en casual-spelare som spelar någon timme efter jobbet så måste du lägga pengar på spelet för att kunna konkurrera med andra online-spelare.

"The City" är oerhört välutvecklat men fylld med sätt du kan spendera pengar via mikrotransaktioner. Du kan spela i 3-4 timmar och du har KANSKE råd till en ny tröja med dina intjänade VC-pengar till din spelare. Med det sagt så är The City utan tvekan de snyggaste vi nånsin haft i ett 2K spel. Likt tidigare 2k-upplagor erbjuds alltid roliga kläder och sneakers från välkända varumärken så som adidas, Nike, Palm Angels, OVO, Patta och många fler.

Gameplay

Spelet i sig har förbättrats extremt mycket i jämförelse med tidigare upplagor. Det känns rörligare, du kan inte längre dribbla dig förbi ett helt lag genom att springa och du måste faktiskt lägga ner tid för att lära dig skjuta treor och dribbla.

Att sätta en trepoängare krävs timing och en del träning. Den gröna timern är nog lite för liten för nya spelare och om du är lite uppvaktad av en försvarare kommer du förmodligen inte sätta många treor. Det är en stor inlärningskurva för nya spelare men samtidigt oerhört verklighetstroget.

I år har man skippat de stora tilläggen i år utan mer fokuserat på att finslipa de olika momenten som kommit i tidigare spel och gjort det ännu bättre. Det är det närmsta du kommer till en riktig basketmatch, utan tvekan.

Med facit i hand kan vi absolut rekommendera NBA 2K23, gillar du basket är spelet en självklarhet men det finns definitivt något för alla. Om du vill ha en riktig basketupplevelse genom att bara spela matcher som ett nyblivet basketproffs eller om du vill ha hela NBA-upplevelsen med fans, sociala medier, sidokarriär så har 2K det också.

Att man ska behöva sina egna pengar i form av mikrotransaktioner för att kunna konkurrera online är självklart jobbigt och onödigt dyrt. Det är dock i linje med hur dagens spelindustri ser ut inom de flesta genrerna.