Lista: Här är de dyraste svenska filmerna någonsin

Från historiskt träffsäkra berättelser till internationellt hyllade katastroffilmer – här är de dyraste produktionerna inom svensk film

Filmer är dyra att göra, åtminstone de flesta vi ser på bio. I Sverige kanske vi aldrig når upp till höjderna av amerikanska storfilmer som Marvels Avengers: Endgame (över 3,5 miljarder kronor) eller James Camerons Avatar (över 2,5 miljarder kronor), men det betyder inte att vi inte spenderat något alls.

Vi har därför samlat de 5 dyraste svenska filmproduktionerna någonsin, sett till den budget filmen skapades på. Alla kostnader är justerade efter kronans värde 2024, data kommer från Svenska Filminstitutet.

5. 100 åringen som klev ut genom fönstret och försvann (2013) – 63 miljoner kronor

Denna Felix Herngren-regisserade komedi är baserad på författaren Jonas Jonassons debutroman, som släpptes 2009 och blev Sveriges bäst säljande bok under 2010. Den bisarra historian om 100-åriga Allan Karlsson kan liknas med Forrest Gump, då vi parallellt med Allans rymning från sitt ålderdomshem får ta del av Allans livshistoria, där han bland annat vandrar över Himalaya och liftar med den brittiska premiärministern Winston Churchill.

Robert Gustafsson spelar huvudrollen både som gamla och unga Allan Karlsson och han belönades med en Guldbagge för sina insatser. I januari 2014, mindre än en månad efter sin biopremiär, gick filmen över miljongränsen över antalet biobesökare. Den blev även en succé utomlands och nominerades till en Oscar för bästa smink, ett pris den tyvärr förlorade till Mad Max: Fury Road.

4. 1939 (1989) – cirka 66 miljoner kronor

Tyvärr har den enda trailern från denna film tagits bort från Youtube av SF, så en poster från releaseåret 1989 får duga. Filmen utspelar sig i Stockholm 1939 där 18-åriga Annika (Helene Egelund) från Värmland kommer för att arbeta som servitrisflicka. Hon hamnar i en stormig romans med den rike Bengt Hall (Per Moberg) och under samma period pågår det andra världskriget, som bland annat visar sig i en explosiv scen på Kungsgatan.

3. Avgrunden (2023) – 90 miljoner kronor

Den har kallats för den första riktiga svenska katastroffilmen och när den hade premiär på bio under hösten 2023 visade Avgrunden (aka The Abyss) att intresset finns där hos publiken. Den gick varm i biosalongerna och sedan den släpptes på Netflix i februari 2024 har den globalt samlat på sig över 29 miljoner streams, vilket även gjorde filmen till den mest sedda icke-engelska filmen under två raka veckor.

Den utspelar sig i Norrländska Kiruna, samt järnmalmsgruvan i Kiirunavaara, som slukar staden i ett stort slukhål, en avgrund helt enkelt. I huvudrollen ser vi Tuva Novotny med bland andra Edvin Ryding & Kardo Razzazi i övriga roller. För regin står Richard Holm och den saftiga budgeten går inte bara åt den episka berättelsen, utan främst de bombastiska specialeffekterna.

2. Utvandrarna (2021) – cirka 100 miljoner kronor

Denna film är en tolkning av Vilhelm Mobergs klassiska ”Utvandrarserie”, fyra böcker på sammanlagt 2 000 sidor som skrevs på 40- och 50-talet. Den handlar om en grupp emigranter från Småland som flyttar till trakten Ki-Chi-Saga i Minnesota, USA år 1850. En verklighetsbaserad historia som främst kretsar kring paret Karl Oskar & Kristina i deras kamp för att överleva efter att ha flytt den fattigdom och svält som präglade Sverige på 1800-talet.

Den första filmatiseringen av böckerna kom redan på 70-talet, då Max von Sydow och Liv Ullmann spelade huvudrollerna i en film i två delar. 2021 släpptes nyversionen Utvandrarna som med en budget på över 100 miljoner kronor (estimerat) blev den hittills största svenska filmen på 20-talet, strax före Avgrunden som kom två år senare. Filmen nominerades även i sju kategorier på Guldbaggegalan, bland annat till bästa kvinnliga huvudroll för Lisa Carlehed som spelar Kristina och till bästa manliga huvudroll för Gustaf Skarsgård, som spelar Karl Oskar.

1. Arn: Tempelriddaren (2007) – 210 miljoner kronor

Sveriges i särklass dyraste film någonsin är den episka filmatiseringen av Jan Guillous Arn, en serie romaner som följer en svensk pojkes väg till att bli en korsriddare under 1100-talet. Joakim Nätterqvist spelar huvudrollen som Arn Magnusson, medans Sofia Helin spelar rollen som hans kärlek Cecilia Algotsdotter. I övriga roller syns bland andra Stellan Skarsgård, Michael Nyqvist, Julia Dufvenius & Joel Kinnaman.

Filmen och dess andra del som släpptes 2008 är en enorm samproduktionsfilm mellan Sverige, Tyskland, Norge, Danmark, Finland & Storbrittannien. Budgeten gick upp mot svindlande 210 miljoner kronor och är inte bara det dyraste filmprojektet någonsin i Sverige, utan i hela Skandinavien.