Foto: "Elon Musk: A future worth getting excited about | TED | Tesla Texas Gigafactory interview" via Youtube / Thumbnail

Elon Musk vill göra Wikipedia till ”Dickipedia” för en miljard dollar

X-bossen attackerar hemsidan

Teslas VD, ägaren av X (tidigare känt som Twitter) och en av världens rikaste män Elon Musk har blivit känd för sina utspel på sociala medier. I helgen tog han till sitt egna konto på den egna plattformen X för ytterligare en rant, denna gång riktad mot en av internets hörnstenar: Wikipedia.

Den 52-årige multimiljardären började med att anklaga moderbolaget Wikimedia Foundation, som går runt på donationer, för att kräva mer pengar än nödvändigt. Han hävdar att hela hemsidan får plats på en telefon och hintar mot att pengarna går till annat än vad de ska.

"Det behövs verkligen inte för att driva Wikipedia. Du kan bokstavligen få plats med en kopia av hela sidan på din telefon! Så vad är pengarna till? Nyfikna sinnen vill veta... ", skrev Musk.

X egna funktion Community Notes, som är faktarättningar skapade av plattformens användare, var dock snabba med att förklara för VD:n. De förklarar att informationsorganisationen hanterar "över 25 miljarder sidvisningar per månad och över 44 miljoner sidredigeringar per månad, vilket kräver betydande driftskostnader". 

Därefter skrev Musk att han är beredd att erbjuda plattformen en miljard dollar om de byter namn till "Dickipedia". Tweeten kom strax efter att han informerats om att han inte kan köpa Wikipedia, vilket verkar ha genererat irritation hos X-ägaren. Det är inte första gången Musk "hotat" med att köpa upp ett företag, då processen med att köpa upp Twitter även den började i mer oseriösa former. Wikipedia har hittills inte kommenterat utspelet.