Det må kännas kallt och trist nu när vi är halvvägs genom novembermörkret, men om en månad är det bara ett halvår kvar tills premiären för herrarnas EM i fotboll 2024. Även om Sverige missar turneringen finns det mycket fotbollsgodis att se fram emot och nu har adidas presenterat drivkraften bakom hela sporten: Den officiella matchbollen för turneringen.

"FUSSBALLLIEBE" är namnet på bollen som ska tas med ut på Allianz Arena i München, Tyskland när turneringen kickas igång den 14:e juni. Bollens design är tänkt att fånga fotbollens energi med framträdande svarta vingformer med färgglada kanter, kurvor och prickar. Rött, blått, grönt och orange hyllar de tävlande nationerna och fotbollens mångsidighet, och den innehåller även illustrationer av varje stadion i turneringen, tillsammans med värdstadens namn, vilket ger en unik touch till designen.

  • Foto: adidas
  • Bollens insida. Foto: adidas
  • Foto: adidas

Matchbollen kommer även att introducera adidas Connected Ball Technology, ett banbrytande ögonblick då tekniken aldrig använts i landslagssammanhang. Denna innovation använder AI och data om spelarpositioner för att skicka bollinformation i realtid till VAR-domarna, vilket förbättrar UEFA:s halvautomatiska offside-teknik.

"UEFA:s Europamästerskap i fotboll står som höjdpunkten för landslagstävlingar i Europa, och vi är fast beslutna att att säkerställa att varje aspekt, från arenorna till utrustningen, upprätthåller de högsta standarderna för kvalitet och prestanda", säger Zvonimir Boban, UEFA:s tekniska direktör och fotbollschef.

Tekniken har utvecklats i samarbete med Kinexon och hjälper VAR-domarna att identifiera varje bolltouch, vilket effektiviserar hanteringen av saker osm handbolls- och straffincidenter. adidas CBT har använts i klubblagsmatcher förut, men EM 2024 blir första gången den används i landslagsfotboll.

Bollen (utan CBT-teknologin) finns att köpa redan idag via adidas hemsida samt hos utvalda återförsäljare till ett pris av 1 649kr, med billigare varianter också tillgängliga.