Lista: Här är alla matchtröjor i EM 2024

Det är snart dags för turneringen att starta i Tyskland – vi har samlat hemma- och bortatröjorna landslagen kommer att spela i

Fredagen den 14:e juni är det avspark för EM 2024 i Tyskland och det är dags att börja förbereda sig som tittare. Vi har tidigare samlat spelscheman och annat viktigt inför turneringen men nu riktar vi fokuset mot den fashionabla aspekten av landslagen, då vi har samlat alla hemma- och bortatröjor för EM 2024.

Albanien

Uppstickaren Albanien kommer med största sannolikhet att spela med samma tre tröjor som de haft för ”säsongen” 2023/2024, då de är att få lag som inte har avslöjat någon kampanj för en specialtröja.

Foto: Macron

Belgien

Belgien har kanske turneringens mest intressanta bortatröja, då den är baserad på den tecknade karaktären och belgiska nationalikonen Tintin. Han syns ofta med en ljusblå tröja, bruna byxor och vita strumpor samt en beige rock (vilket adidas även producerat en matchande träningsjacka i samma färg som).

Foto: adidas

Danmark

Danmark håller det enkelt med lokala tillverkaren Hummel, som producerat stilrena tröjor med ett subtilt rutmönster i båda tröjorna.

Foto: Hummel

England

Hemmatröjan har enligt Nike skapats för att hylla laget som vann VM 1966, men både den och bortastället har hamnat i blåsävder. Tröjan innehåller nämligen en ändring av Englands St George-flagga, som har ändrats från den vanliga röda och vita färgen till att visas som ett rött, lila, svart och lila kors. Det är dock oklart om det kommer att vara med i turneringen, då det endast synts i nacken under en försäsongsmatch.

Foto: England FA

Frankrike

Likt England hyllar Frankrike även tidigare legender, då årets tröja med sina 3D-siffror och oversized logga hyllar 90-talets stjärnor som bland annat tog hem VM 1998 på hemmaplan.

Foto: Equipe de France

Georgiens

Turneringens största skrällag är utan tvekan Georgien som gör sitt första EM någonsin. Macron står för tröjorna som tar en stilren approach baserad på landets färger.

Holland

Simpelt men effektivt för ”Oranje” som hyllar sitt landslags ikoniska färg i såväl hemmastället som detaljerna på det mörkblåa bortastället.

Foto: Nike

Italien

Den stora uppstickaren för årets italienska tröjor är den marmorliknande bortatröjan, som hyllar statyer och andra skulpturer från landets historia.

Foto: adidas

Kroatien

Rutigt har likt flaggan alltid varit en del av Kroatiens DNA, så det är en självklarhet att det även återspeglar sig i matchtröjorna. Detta år har Nike dock testat en ny approach med större paneler, som visserligen innehåller väldigt små mönster om man kollar noggrant.

Foto: CFF

Polen

Rakt på sak med den polska örnen på bröstet. Det är inget överkomplicerat i årets tröjor från Polen och Nike, då de håller sig helt till det vita och röda utan några större detaljer.

Foto: Nike

Portugal

En av de första matchtröjorna som läckte tidigare under året är Portugals bortatröja, som efterliknar vackra kakelmönster som ofta syns inom äldre byggnader i landet. Den kompletteras av en simpel hemmatröja, som hyllar landslagets klassiska färger.

Foto: Football Fashion / Nike

Rumänien

Likt Albanien kommer Rumänien att behålla sina matchtröjor från den gångna säsongen under turneringen.

Foto: Football Fashion / Joma

Skottland

Skottland har hållit det klassiskt för EM 2024, med en hemmatröja som inkorporar landets färger med ett tartan-mönster. Bortatröjan siktar på en mer ljusblå look, som i ärlighetens namn skulle kunna tillhöra vilket lag som helst men som definitivt är ett av turneringens stilrenaste.

Foto: adidas

Serbien

Likt för Österrike har PUMA tagit en simpel design för Serbiens matchtröjor, som blandar enkla detaljer runt hals, sidor och ärmslut med en enfärgad bas.

Foto: Footy Headlines / PUMA

Slovakien

Nike har vågat gå utanför boxen med sin typiska ”ärm-design” på Slovakiens tröjor, då de även har en subtil örn som går från tröjans ena sida ut till mitten av magen. Den kompletteras med såväl fotbollsförbundets logga som landets sköld, en ganska ovanlig dubbel.

Foto: Footy Headlines / Nike

Slovenien

För Slovenien har Nike tagit ytterligare ett steg in i det abstrakta med ett slags prickigt mönster under siffran, som toppas av en stiliserat version av berget i landets flagga. En intressant tolkning som likt Slovakien också innehåller mer än bara förbundets logga.

Foto: Nogomania / Nike

Spanien

Spanien tar inga risker med hemmastället, som kombinerar rött, gult och blått i sin tidlösa design. För bortastället har adidas dock tagit ut svängarna lite mer, med en neongul bas som har ljusblåa och röda detaljer på sidorna, en tröja som dessutom avslöjades i en speciell kampanj.

Foto: adidas

Schweiz

PUMA är vid rodret och likt Österrike och Serbien tar de en klassisk approach till Schweiz tröjor, även om de likt Nike testat på att ha både flagga som förbundsmärke på bröstet.

Foto: Football Fashion / PUMA

Tjeckien

Den röda hemmatröjan har ett intressant mönster som inkorporerar delar av Tjeckiens historia, men bortatröjan hade lika väl kunnat tillhöra Serbien, Schweiz eller Österrike.

Foto: Footy Headlines / PUMA

Turkiet

Den ikoniska vita tröjan med rött streck längst bröstet har används flera gånger tidigare av Turkiet & Nike, vilket även ser ut att gälla för EM 2024. Tillsammans med det helröda stället har landet en uniform som går flera år tillbaka med samma ikoniska finish varje gång.

Foto: Football Fashion / Nike

Tyskland

Det sista året med adidas för Tyskland, som nyligen skrivit kontrakt med Nike, blir en hyllning till de många åren tillsammans. Hemmatröjan är en throwback till tidigare VM & EM, med de subtila röd/orangea färgerna längs armarna som en fin touch. Den rosa/lila bortatröjan sticker ut och är likt Spaniens bortatröja presenterad i en egen kampanj.

Foto: adidas

Ukraina

För Ukraina, vars tröjor inte fått en egen kampanj, har adidas spelat ett säkert kort med enkla tunna ränder i blått på en gul bas. Bortatröjan spegelvänder helt enkelt det färgvalet.

Foto: Footy Headlines

Ungern

Ännu ett land som adidas har gett en retro-look är Ungern, vars hemma och bortatröjor har en otroligt stilren look med de gröna bågarna längs sidorna som en extra touch. Likt Nike & PUMA vågar sig de även på att köra dubbla märken.

Foto: Football Fashion / adidas

Österrike

Ett av lagen som såg till att Sverige inte tog sig till EM i Tyskland var Österrike, som inför turneringen avslöjat två klassiska tröjor med en twist: Inbäddat i mönstret på hemmatröjan syns små kullar, som representerar den Österrikiska naturen.

Foto: Footy Headlines / PUMA